Autor: Tõnu Toompark • 12. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: tööjõuturu hea seis vähendab eluasemelaenude kahjusust

Laenumaksete pärast ei ole vaja häbeneda.
Foto: Pixabay
Hilinevate eluasemelaenude maht väheneb jätkuvalt. See on üks neist põhjustest, miks laenuandjad suhtuvad koduostjatesse suhteliselt positiivselt. Halbade ehk üle 60 päeva viivituses olevate eluasemelaenude maht kahaneb nii eurodes mõõdetuna kui ka protsendina laenuportfelli suhtes.

2017 kolmanda kvartali lõpu seisuga hilines üle 60 päeva eluasemelaene 32 mln euro väärtuses. Veel aasta tagasi oli vastav näitaja 38 mln eurot. Suhtena eluasemelaenude portfelli oli üle 60 päeva viivituses olevate eluasemelaenude osakaal tänavu 0,5%, aasta tagasi 0,6%.

Sellised positiivsed trendid on suuresti seotud tööjõuturu hea olukorraga. Kõrge tööhõive määr ja kasvavad palgad võimaldavad võetud laene teenindada. Seejuures tasub ka tähele panna, et nii lühema perioodi võrra viivituses olevate laenude maht kui ka kahjususe määr vähenevad. See tähendab, et laenuturul ei ole pikaajaliste võlgnevuste kasvu lähiajal oodata.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474