9 aprill 2018

Tööd elektriliinide lähedal vajavad kooskõlastamist

Foto: Elektrilevi

Kevade saabudes suureneb järsult juhtumite arv, kus mitmesugused tööd põhjustavad ulatuslikke elektrikatkestusi ja liinidesse takerduv rasketehnika seab ohtu ka inimelud. Elektrilevi tuletab meelde, et liinide lähedal vajavad kõik tööd kooskõlastamist võrguettevõtjaga.

„Selle aasta kolme kuuga on Elektrilevi võrgus tekkinud 35 riket seoses puude langetamisega liinidele ja 34 riket seoses kaevetöödega,“ ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen. Ainuüksi need sündmused on tekitatud elektrikatkestusi 6400 tarbimiskohale. Kevade edenedes läheb kaevamine aktiivsemaks ja ka elektrikatkestusi tekib rohkem.

Peamiselt linnaruumis ja asulates kasutatav maakaabel on üldjuhul 0,7 meetri sügavusel, mis tähendab, et isegi labidaga kaevates on oht jõuda elektriliinideni. Lisaks kevadistele raietöödele rikub õhuliine ka rasketehnika, mis liinidesse kinni jääb. Kaitsevöönd on õhuliinide puhul mõlemal pool liini teljest madalpinges 2 meetrit, 6-20 kV liinidel 10 meetrit ja 35-110 kV liinidel 25 meetrit ning maakaabelliini korral liini äärmistest kaablitest 1 meeter.

Ehitusseadustiku kohaselt on õhuliinide kaitsevööndis keelatud elektripaigaldise omaniku loata langetada puid ja sõita masinatega, mille üldkõrgus maapinnast koos veosega või ilma selleta on üle 4,5 meetri. Maakaabelliinide kaitsevööndis on keelatud töötada löökmehhanismidega, tasandada pinnast ja teha mullatöid sügavamal kui 0,3 meetrit.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806