Autor: Pille Ivask • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

iPhone'i müük varjutab Apple'it

Apple teatas eile pärast börsipäeva lõppu kvartalitulemused, mis vastasid küll analüütikute ootustele, kuid iPhone’ide müük jäi prognoosile siiski veidi alla.

Apple’i käive oli möödunud kvartalis 53,5 miljardit dollarit, tõustes aastaga 17%. Kasum jäi 2,34 dollari juurde aktsia kohta. Analüütikud ootasid, et käibeks kujuneb 52,4 miljardit dollarit ning kasumiks aktsia kohta 2,18 dollarit.

Heade tulemustega hakkas silma kategooria, mida Apple ise nimetab „muudeks toodeteks“. Seal kasvas käive aastases võrdluses 37%, 3,7 miljardile. Muude toodete all peab ettevõte silmas AirPode'i, Apple’i nutikella, Apple TVd ning Home Podi. Apple’i juht Tim Cook ütles, et kantavad seadmed tegid möödunud kvartalis säravaima tulemuse. Samas ei avaldanud Apple, kui palju Apple Watche siiski müüdi.

Ühtlasi teatas Apple, et müüs eelmises kvartalis 11,6 miljonit iPadi, mis on 0,2 miljonit enam kui aasta tagasi. Apple tuli märtsis välja iPadi uue versiooniga, mille hind algab 329 dollarist. Samuti töötab Apple uue iPad Pro kallal, millel peaks olema iPhone Xi tehnilisi omadusi, näiteks Face ID. Apple loodab, et see aitab tõsta seadme müüki.

Foto: Reuters/Scanpix

Suurima põnevusega ootasid investorid aga mõistagi iPhone’i tulemusi. Apple’it on päris pikalt süüdistatud ühe tehnikavidina sõltuvuses. Õunatelefoni müük moodustab siiani 40% ettevõtte käibest.

Wall Streeti ennustuse kohaselt oleks Apple pidanud eelmises kvartalis müüma 41,79 miljonit õunatelefoni, samas kui tegelik tulemus jäi 41,03 miljoni juurde. Teisalt näitas Apple viisakat tulemust müüdud iPhone’i keskmist hinda arvestades – eelmises kvartalis jäi see 724 dollari juurde, kusjuures hinda aitas kergitada kalleima mudeli ehk iPhone Xi oodatust veidi suurem müük. Apple’i praeguse lipulaeva hind algab 999 dollarist. Wall Street ootas, et keskmise müüdud iPhone’i hind jääb 693,59 dollari juurde.

Nagu ikka, ei avaldanud Apple õunatelefonide müüki mudelite kaupa. Küll aga on ütles ettevõtte juht Tim Cook, et eelmises kvartalis oli edukaim mudel iPhone X.

Neljandaks kvartaliks prognoosib tehnoloogiahiid käivet 60–62 miljardi dollari vahele. Analüütikud ootasid Bloombergi andmeil prognoosi veidi alla 60 miljardi.

Cross Researchi analüütik Shannon Cross kirjutas investoritele saadetud memos, et tulemused ja prognoos näivad olevat head ning see annab investoritele ka kindlustunde. „Me ootame, et enamik Apple’i toodetest saab järgnevate kvartalite vältel värskenduse ning see omakorda peaks toetama tulemusi lühiajalises plaanis,“ ütles Cross.

Tulemused näisid investorite jaoks olevat head, sest pärast resultaadi väljakuulutamist tõusis ettevõtte aktsia järelturul 4%. Apple'i aktsia sulgus eile tulemuste ootuses 0,2% plussis, 190,29 dollaril.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474