Autor: kinnisvarauudised.ee • 7. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: Tallinna kinnisvaraturg pööras kursi üles

Foto: Postimees/Scanpix
Kui suvel langes Tallinna kinnisvaratehingute maht viiendiku, siis septembris pööras turg jälle tõusule – korteritehingute arv kasvas varasema kuuga võrreldes kaheksa protsenti, analüüsis kinnisvarafirma 1Partner Maa-ameti statistikat.

1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul veab kinnisvaraturgu endiselt nõudlus uusarenduste järgi, mis võib nüüd muutuda. “Ehitushind on nii järsult kasvanud, et inimestele kättesaadava, alla 2000-eurose ruutmeetrihinnaga kortereid on väga keeruline ehitada,” rääkis Vahter.

“Ametliku statistika kohaselt tõusis ehitushinnaindeks aastaga vaid paar protsenti, kuid tegelikkus on teine. Indeks näitab veel vana hinnaga projekte, kuid tööjõupuudus sektoris on nii suur, et reaalsed uued numbrid on juba teisest klassist,” rääkis Vahter.

“Suur ehitusmaht koos tööjõupuudusega tähendab, et uued arendused tulevad kallimad. Sealjuures võib hädapärast vähese kogemusega tööliste kaasamisega langeda kvaliteet,” hoiatas Vahter.

“Kui riik peaks nüüd suurte ehitusprojektidega nagu Eesti-Vene piiri ehitamine ja Rail Baltic omalt poolt ehitusturu pingestama, on tulemus prognoosimatu,” lisas Vahter.

Septembris tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1110 ostu-müügitehingut, mis on 6,6 protsenti rohkem kui augustis. Kinnisvaratehingute koguväärtus kasvas kuuga 16 protsenti.

Septembris müüdi Tallinnas 760 korterit, mis on kaheksa protsenti enam kui augustis. Korterite keskmine ruutmeetrihind tõusis septembris augustiga võrreldes 1,7 protsenti 1818 euroni. Kalleim korter müüdi miljoni ning odavaim 5000 euroga.

Septembris müüdi Tallinnas 30 hoonestatud elamumaa krunti, mis on ühe võrra vähem kui varasemal kuul. Kalleim maja müüdi kolme miljoni ning soodsaim 500 euro eest.

Möödunud kuul müüdi 19 elamumaa krunti, mis on kuue võrra enam kui augustis. Kalleim krunt müüdi 700 000 ja odavaim 53 000 euro eest.

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu esimeses veerandis möödunud perioodil sooritatud kinnisvaratehingute turuülevaate. 1Partner Kinnisvara kodulehel on Tallinna kinnisvaratehingute hinnavõrdluse graafik, kust leiab lihtsa ülevaate pinnaühiku maksumuse igakuistest muutustest linnaosade kaupa.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474