Autor: Tõnu Toompark • 30. oktoober 2018

Statistika: korteritehinguid jääb vähemaks, hinnad kerkivad

Autor: Pixabay

2018 III kvartalis tehti Eestis maa-ameti andmetel kokku 5511 korteritehingut. Korteritehingute keskmine hind oli 1183 €/m². Aastataguse ajaga võrreldes vähenes Eesti korteritehingute arv 4,2%. Tehingute hind kerkis samal ajal 2,6%.

Tehingute arv on korterituru oluline näitaja, mis annab teada, kas korteriostjate ja -müüjate soovid kohtuvad ning kas suudetakse edukalt tehinguni jõuda. Hinnad on seotud tehingute arvuga. Enamasti liigub hinnatrend samas suunas, mis tehingute arv ette näitab, kuid seda 3-6 kvartali pikkuse viitajaga.

Paraku peab tõdema, et ei ole võimalik, et tehingute arv jätkab lõputut tõusu. Hetke olukorda hinnates tasub ka silmas pidada, et isegi tagasihoidliku languse tingimustes on korteriturg suuremates tõmbekeskustes ehk Tallinnas-Harjumaal-Tartus-Pärnus üsnagi aktiivne. Aktiivne turg tähendab, et tehingute arv on pikaajalisest keskmisest märksa kõrgemal.

Tehingute arvu dünaamika kõrval pilku hinnaliikumistele heites näeme, et hinnatasemed erinevates maakondades valdavalt kerkivad. Väiksemates piirkondades näeme väiksest tehingute arvust tulenevat hindade hüplikkust, kuid valdavalt hüppavad hinnad viimasete aastate jooksul ikka üles poole.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806