Autor: Tõnu Toompark • 30. oktoober 2018

Statistika: korteritehinguid jääb vähemaks, hinnad kerkivad

Autor: Pixabay
2018 III kvartalis tehti Eestis maa-ameti andmetel kokku 5511 korteritehingut. Korteritehingute keskmine hind oli 1183 €/m². Aastataguse ajaga võrreldes vähenes Eesti korteritehingute arv 4,2%. Tehingute hind kerkis samal ajal 2,6%.

Tehingute arv on korterituru oluline näitaja, mis annab teada, kas korteriostjate ja -müüjate soovid kohtuvad ning kas suudetakse edukalt tehinguni jõuda. Hinnad on seotud tehingute arvuga. Enamasti liigub hinnatrend samas suunas, mis tehingute arv ette näitab, kuid seda 3-6 kvartali pikkuse viitajaga.

Paraku peab tõdema, et ei ole võimalik, et tehingute arv jätkab lõputut tõusu. Hetke olukorda hinnates tasub ka silmas pidada, et isegi tagasihoidliku languse tingimustes on korteriturg suuremates tõmbekeskustes ehk Tallinnas-Harjumaal-Tartus-Pärnus üsnagi aktiivne. Aktiivne turg tähendab, et tehingute arv on pikaajalisest keskmisest märksa kõrgemal.

Tehingute arvu dünaamika kõrval pilku hinnaliikumistele heites näeme, et hinnatasemed erinevates maakondades valdavalt kerkivad. Väiksemates piirkondades näeme väiksest tehingute arvust tulenevat hindade hüplikkust, kuid valdavalt hüppavad hinnad viimasete aastate jooksul ikka üles poole.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474