Autor: Kristi Kool • 16. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: liiga soe suvi pole tehingute vähenemises süüdi

III kvartali elukondliku kinnisvara müügi languse taga on uusarenduste vähenemine. Ehitushinnad tõusevad ja see muudab ebakindlaks eelkõige väikesed arendajad.
Foto: Raul Mee

Uus Maa analüütik Igor Habal kinnitas Äripäeva raadio Uus Maa kinnisvarasaates, et kindlasti ei saa vähenenud tehingute arvus süüdistada liiga sooja suve. „Kinnisvara on nii suur investeering ja müügiprotsess sageli pikk, seos ilmaga on siin pigem meelevaldne. Pigem mõjutavad koduostu ikka panga tingimused, omafinantseeringu olemasolu, sobiva kinnistu leidmine,“ selgitas Habal.

Tema sõnul on tavapäraselt kinnisvaraturg aasta alguses rahulikum ja lõpuots aktiivsem, sest ehitusettevõtjad plaanivad majade valmimisajad aasta lõppu. Vahepealse aja turu liikumine on aga seotud mitmete erinevate faktoritega ja alati pole suvi aasta viletsaim müügiaeg. „2017. aastal tehti III kvartalis rohkem tehinguid kui II-s,“ väitis Habal.

Tehingute arvu languses näeb Habal eelkõige uute korterite müügiletuleku langust. „Ehituslubasid võetakse vähem. Kui mullu võeti neid esimese 9 kuuga umbes 2500, siis sel aastal on võetud ümmarguselt 1500 ehitusluba.“ Habali hinnangul näitab see kõnekalt arendajate ebakindlust, samas on inimeste huvi ja valmisolek osta uude majja korterit jätkuvalt suur. „Kindlasti on üks arendustegevuse pidurdajatest ehituse kallinemine, mis on eelkõige väiksemate arendajate mure.“

III kvartali uute elupindade hinnad on Habali sõnul jätkuvalt tõusus, Tallinnas hakkab hinnatase pidurduma, kuid lähiümbruses on optimismi veel palju. „Laagri, Rae, Viimsi – seal on vahe Tallinna hindadega veel tuntav ja ostuhuvi suur.“

Analüütik tõi välja, et Harjumaa muutub ehitajatele ja arendajatele üha atraktiivsemaks. „Näiteks valmivad ridaelamud Kose-Uuemõisasse ja Ääsmäele, need piirkonnad pole arendajaid varem huvitanud, aga järelikult on nõudlust ja arendajad saavad seal end kindlalt tunda.“

Saadet juhtis Aivar Hundimägi.

Kuula täies pikkuses saadet.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474