25. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Infokadu ja vääriti mõistmine ei pea olema ehituse tulevik

Foto: Stella-Kaisa Kanemägi
Infokadu ja vääriti mõistmine on ehitusvaldkonnas üsna levinud märksõnad. Nordeconi arendusjuht Miina Karafin ja digitaalehituse valdkonna konsultant Risto Vahenurm on otsustanud seda muuta ning on asunud ehitusprojekti tellijaid koolitama BIM-i ja kaasaegsete tehnoloogiliste meetodite kasutamise teemadel.

29. jaanuaril jagavad Miina Karafin ja Risto Vahenurm koolitusel „Kuidas targalt ehitusprojekti tellida?“ infot mudelprojekteerimise väärtusest ehitusprojekti planeerimisel, ehitamisel ning hilisemal haldamisel ja õpetavad 3D projekt-dokumentatsiooni käsitlema.

Rohkem infot koolituse kohta vaata SIIT.

Karafini ja Vahenurme sõnul on täna probleem selles, et tellijad ei tegutse projekti tellimisel piisavalt teadlikult. Tööde käigus selgub sageli, et kui oleks planeerimise faasis asju natukene rohkem läbi mõeldud, oleks lõpptulemus olnud palju parem.

Kuigi BIM (lühend sõnadest Building Information Modeling) ehk ehitise infomudel on muutunud kättesaadavaks ka väljaspool kitsast professionaalide ringi, on olukord hetkel selline, et projekteerijad ja ehitajad panevad kumbki andmeid oma keskkondadesse ja ei kooskõlasta neid kuidagi ning tellija ei oska sageli neid andmeid ka lugeda, mistõttu jääb tal tegelik kasu saamata.

Uue koolituse eesmärk on panna just ehitusprojekti tellijaid mudelprojekteerimise väärtust mõistma. BIM on strukturaalse andmebaasina kõikide ehitusandmete kogum, millest on lihtne teha "visuaalseid" ja "arvulisi" päringuid. Selles keskkonnas on võimalik hoonet testida ja mõista selle käitumist veel enne, kui tegelik ehitamine algab. See seob ehitise info ühtsesse 3D mudelisse ning võimaldab kõikidel asjaosalistel ühtse meeskonnana tegutseda kogu projekti eluea vältel, alates projekteerimisest ja ehitusest kuni hoone ülalpidamiseni välja.

Lisaks dokumentatsiooni kiiremale loomisele aitab see ehitus- ja projekteerimisvigu vältida. See pole üldse harv juhus, et ventilatsiooni planeeritakse ühes keskkonnas, torustikku teises ja elektrit kolmandas. Kui need töösse võetakse selgub, et erinevad tehnosüsteemid ei mahu ära, sest planeerimisfaasis ei arvestatud teineteisega ning alguse võib saada kulukas kaos. Väga palju odavam on midagi ümber teha digikeskkonnas ning neid probleeme juba planeerimisfaasis ennetada.

BIM võimaldab kõikidele asjaosalistele ligipääsu infomudelile samal ajal, kasutades selleks erinevaid koostoimivaid tehnoloogilisi rakendusi. Kuna andmeid hoitakse tsentraalselt, siis kajastub igasugune muudatus hoone projektis automaatselt kõikides vaadetes nagu korruseplaanid, lõiked ja vaated. Ühtlasi on mudelis talletatud kogu ehitusega seonduv informatsioon, mis annab tellijale võimaluse hilisema halduse käigus leida võimalikult lihtsalt vajalikku informatsiooni seadme või materjali hoolduse ning toote tarnija kohta.

BIM muudab nii ehituse, kui ka projekteerimise protsessi läbipaistvamaks, vähendades sellega riske tellija jaoks ning tagades kvaliteetsema lõpptulemuse tarbijale. Potentsiaalne kasu realiseerub vaid siis, kui sellest oskavad kasu lõigata kõik ehitusprojekti osalised - alates tellijast ja projekteerijatest kuni pea- ning alltöövõtjateni. 

Autor: Keit Ausner Äripäeva Akadeemia

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474