Autor: Lauri Leet • 6. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tulijad mõjutavad kinnisvarabüroode turgu

Kinnisvarabüroode hea seis on sektori stabiilse kasvufaasi olukorras ootuspärane, ent tihedat konkurentsi büroode vahel pingestavad uued tulijad, kes valdavalt väikese mahuga ettevõtete seas üritavad kaarte laiali jagada.
LVM juhatuse liige Ingmar Saksing
Foto: Karli Saul

Uute tulijate tendentsi kinnitab ka Äripäeva viimane kinnisvarabüroode konkurentsiraport. Raporti analüüsist nähtub, et üle 70 000 euro suurust aastakäivet näidanud kinnisvarabüroode arv on viimastel aastatel näidanud kasvutrendi, eriti järsk kasv leidis aset 2017. aastal, mil varasema aastaga võrreldes tõusis selliste ettevõtete arv 26% võrra ehk 135ni, seisab raportis.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing tõdeb, et sarnaselt kõigi teiste sektoritega on ka kinnisvaras headel spetsialistidel ülitihe konkurents. "Kinnisvarafirmade vahelise liikumise kõrval on märgata ka uusi firmasid, mille on asutanud juba tegutsevad kinnisvaramaaklerid. Samas, kinnisvaramaaklerite arv Eestis tervikuna on mõne aasta taguse 1800 maakleriga võrreldes vähenenud 1500 maaklerini.“

Raportist nähtub, et Eestis tegutsevate kinnisvarabüroode töötajate arv on samal ajal viimastel aastatel mõnevõrra kasvanud. Kuigi 2017. aasta võrreldes varasema aastaga muutusi kaasa ei toonud, kasvas 2016. aastal sektori töötajate arv 12,5% ehk 35 töötaja võrra. Sektoris domineerivad väikesed, paari töötajaga ettevõtted. Üle kümne töötajaga ettevõtteid oli 2017. aastal vaid kaheksa ning nendes kaheksas ettevõttes töötas 2017. aastal 37% kõigist sektoris tööga hõivatud inimestest.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing annab ülevaate kinnisvarabüroode konkurentsiheitlusest 20. veebruaril toimuval konverentsil „Kinnisvarapööre“.

Kogu kava ja registreerimisvorm on leitav SIIT

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474