Autor: kinnisvarauudised.ee • 18. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal lõpevad jamad ehitisregistriga?

Riiklik ehitisregister ajab närvid krussi kõigil, kes sellega kokku puutuma peavad - projekteerijaid, arendajad, ametnikud ja suvilat ehitavad tavakodanikud. Majandusministeerium lubab, et järgmise pooleteist aasta jooksul peaks etapihaaval välja tulema täiesti uus, nullist üles ehitatud register.

Viimati oli Ehitisregistriga probleeme detsembris, kui uue ID-kaardi omanikud ei saanud registris allkirju anda. Toona lubas majandusministeerium, et tõrked lahenevad 1. jaanuariks.

Murekohti on aga teisigi. Tallinna linnavalitsuses ehituslubadega tegelev ametnik rääkis intervjuus Äripäevale, et tõrked on pea igapäevased. Üks suur büroohoone sai kasutusloa viimasel hetkel, sest register lihtsalt ei võimaldanud kannet ära teha.

"Luba oli valmis, kõik kooskõlastused ja dokumentatsioon koos juba mõnda aega, aga arendaja parandas registri tõrkeid. Pidasime ministeeriumiga meilivahetust, selle taga seisis loa vormistamine," rääkis ta. Linnavalitsus pöördus oma murega ka otse arendaja poole ja viimaks sai vormistus tehtud.

"See pole ainult üks asi, kus pöördume ja abi palume. Mina võin öelda, kes ma ehitus- ja kasutuslube allkirjastan, et mul juba aasta algusest ID-kaart ei tööta, saan ainult Mobiil-IDga. Ministeerium on juba kolm korda kirjutanud, et proovige, kas nüüd töötab - ei tööta. Viimane kord oli alles sel nädalal," rääkis ametnik.

On ka juhuseid, kus allkirjastamine küll toimib, aga väga aeglaselt.

Majandusministeeriumi ehitisregistritalituse projektijuht on mullu märtsist Taavi Jakobson, kes tõdeb ilustamata, et probleeme on ehitisregistris kuhjaga.

„Olemasolev süsteem on jõudnud praegusesse seisu sellepärast, et ta on olnud kõvasti alarahastatud. Kui ma umbes 10 kuud tagasi oma kohale asusin, oli tiimis kolm inimest, kellest kaks klienditoes - arendamine oli jäänud soiku. Arhitektuur on vana, ulatub 1993. aastasse, kui esimene hooneregister Eestis kokku pandi. Andmeid ei ole võimalik töödelda nii kiiresti, nagu oleks mõistlik. See on ka põhjus, miks ma siin olen," rääkis Jakobson.

Nüüd on Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium registri arendamise aktiivselt käsile võtnud, et muuta süsteem kasutajasõbralikumaks ning seotud protsessid kiiremaks ja läbipaistvamaks.

Lisaks sellele peab süsteem toetama ehitussektori digitaliseerimist, mis on hädavajalik sektori tootlikkuse tõstmiseks vähemalt Euroopa Liidus keskmisele tasemele. Aga millal see kõik valmis saab ja mida see kaasa toob?

Et teada saada, pane end kirja 8. aprillil toimuvale veebiseminarile „Ehitisregister: varjusurmast välja“, kus selgitusi jagab ja küsimustele vastab Majandus-ja kommunikatsiooniministeerumi ehitisregistritalituse juht Taavi Jakobson.

Registreeru veebiseminarile SIIN

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474