Autor: kinnisvarauudised.ee • 25. veebruar 2019

Vilniuses kasvab B-klassi büroode nõudlus

2018. aastal avati Vilniuse keskosas neli A-klassi büroohoonet. Nõudlus mainekate büroode järele jätkub sel aastal, kuid sektori tugev konkurent sunnib kinnisvaraarendajaid muutma suunda ja keskenduma B-klassi hoonetele, mille populaarsus suureneb pidevalt teist aastat järjest, teatas rahvusvaheline kinnisvara nõustamisfirma Newsec.
Duetto ärihooned Vilniuses
Autor: YIT

2018. aasta lõpuks kasvas Vilniuses asuvate tühjade büroode osakaal 3,1 protsendilt 3,7 protsendini. Siiski on see endiselt üks Lääne-Euroopa kontoriturgude väiksemaid näitajad (keskmine on 7–8%). Vabade büroode osakaalu Vilniuses suurendasid viimase kuue kuu jooksul avatud ärikeskused, näiteks Asgaard Keys, Business Stadium, Link ja bürookompleksi 3 Burės kolmas torn. Need objektid suurendasid Vilniuse bürooturgu 39 tuhande ruutmeetri võrra, kuid 2018. aasta lõpuks oli umbes 75% sellest juba välja renditud.

Bürood liiguvad linnaosadesse ja äärelinnadesse

„2018. aasta viimases kvartalis suurenes tühjade A-klassi büroode osakaal 2,7%-lt 5,0%-le, kuid edasist kasvu ei ole oodata. Suurem osa A-klassi ärikeskustest, mis avatakse 2020. aastal, oli juba 2018. aasta lõpuks välja renditud. Samal ajal jätkus vabade B-klassi osakaalu vähenemine: 3,4 protsendilt 2,8 protsendini. See protsent on viimastel aastatel pidevalt vähenenud ja viinud B-klassi kontorite aktiivsema arendamiseni linnas ja äärelinnades. 2020. aasta lõpuks avatakse seitse B-klassi ärikeskust väljaspool linna keskosa, mille kogupindala on üle 100 000 ruutmeetri,” kinnitab Newseci analüütik Gentaras Toločka.

Uute A-klassi kontorite valmimine 2018. aasta tõstis selle klassi vabade büroode osakaalu, kuid vabade B-klassi büroode osakaal on vähenenud, kuna neid on seni vähem juurde ehitatud. Seega on näha uut trendi: arendajad sihivad B-klassi büroosid.

„See on positiivne muutus, kuna linna eri osades tekivad uued arendused. Vaid aasta tagasi asusid rohkem kui 76% uutest büroodest A-klassi hoonetes, kuid sel aastal langes see protsent tippärikeskustes 51 protsendini. B-klassi arendati 2,5 korda rohkem kui aasta tagasi. See areng peegeldab kasvavat nõudlust kvaliteetsete B-klassi ruumide järele, mida kinnisvaraarendajad tõhusalt pakuvad,” ütleb Toločka.

Viršuliškėsis asuv 8,3 tuhande ruutmeetri suurune B-klassi ärikeskus Duetto II peaks valmima 2019. aasta alguses. Lisaks ehitatakse Ukmergės tänavale (Šeškinė rajoonis) 2019. aastal 16 000 ruutmeetrine multifunktsionaalne kompleks U219. Suurim kontorihoone Nova, mis asub väljaspool kesklinna, pakub rohkem kui 25 000 ruutmeetrit Ozar Parkis. Nova valmib 2020. aasta lõpuks. Lisaks on alustatud kaasaegsete B-klassi ärikeskuste ehitamist kesklinna lähedal: Švitrigailos, Linkmenų ja Paupio tänavatel.

Vanemate keskuste vältimatu muutmine

Newseci analüütik märgib, et vanemate hoonete omanikud Vilniuses peavad hakkama investeerima kvaliteedi parandamisesse ja pakkuma rentnikele paindlikumaid tingimusi: madalamad hinnad, lühemad rendiperioodid, väikeettevõtetele (kontorid kuni 200 ruutmeetrit) kohandatud ruumid, kuna nõudlus kaasaegsete büroo-de järele kasvab.

Ekspert lisas, et hoone atraktiivsus üürnike ja potentsiaalsete ostjate jaoks suureneb ka rahvusvaheliste sertifikaatidega. Seda suundumust illustreerib Vilniuses 2012. aastal ehitatud Ulonų ärikeskus, mis investeeris uuendamisse ja sai BREEAM In-Use sertifikaadi. Täna on kogu selle hoone pind renditud. „Peaksime tulevikus nägema üha rohkem selliseid näiteid,” sõnab Toločka.

„Kuigi tavaliselt soovivad sertifikaate saada uute ja veel ehitavate objektide omanikud, siis need muutuvad üha olulisemaks ka varem lõpetatud projektide omanike jaoks. Uued hooned sertifitseeritakse BREEM-sertifikaadiga ja juba kasutusel olevatele hoonetele antakse BREEAM In-Use sertifikaadid. Selle sertifikaadi saamine on üks samm, mida saavad kinnisvaraomanikud teha, et vastata kaasaegsete üürnike ootustele ja olla jätkuvalt konkurentsivõimelised,” selgitab Toločka.

Eksperdi sõnul muudavad rahvusvahelised sertifikaadid hoone üürnike jaoks atraktiivsemaks, kuna sertifikaatide nõuded tagavad kvaliteetse töökeskkonna, keskkonnasõbralikkuse ja energiatõhususe ning üürnikud hindavad üha enam mugavust, professionaalset juhtimist ja kvaliteeti. Sel põhjusel näitavad üha rohkem hooneomanikke välja huvi rahvusvaheliste sertifikaatide saamise vastu suureneva konkurentsi valguses.

TAUSTAKS:

Newsec on rahvusvaheline kinnisvara nõustamisfirma, mis tegutseb seitsmes Põhja- ja Baltimaades ning pakub laia valikut teenuseid.

Ettevõte vahendab kinnisvarainvesteeringuid, pakub kinnisvara haldamise tee-nuseid, vahendab kaubandusomandi rendi- ja müügiprotsesse ning aitab klientidel arendada uusi või olema-solevaid projekte, esindades nende huve.

Ettevõte koostab ka turu-uuringuid ja analüüse ning pakub kinnisvara hindamise teenuseid. Ettevõttel on praegu 41 kontorit Põhja-Euroopas, kus töötab üle 1700 inimese.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474