Autor: kinnisvarauudised.ee • 12. aprill 2019

Kas kolida oma ettevõttega tööstusparki?

Oma ettevõttele tootmis- või tegevuskohta valides võtab kinnisvaraportaalides pakutu silme eest kirjuks. Valikus on kõike – ülimoodsad Tallinna kesklinna katusepinnad, „mägede“ kontorihooned või linnalähedased tööstuspiirkonnad.
Autor: Pakri tööstuspark

Ettevõtete vajadused on peamiselt tegevusvaldkonnast ja rahakoti suurusest lähtuvalt erinevad, kuid mis on need peamised kriteeriumid, mille alusel otsust teha? Siin on 4 peamist põhjust, mis räägivad tööstuspargi kasuks.

1. Energiakulud

Tootmise üheks olulisemaks kuluallikaks on energia. Seetõttu tasub alati uurida, milliseid lahendusi tööstuspinnal kasutatakse. Näiteks PAKRI Teadus- ja Tööstuspark on sihiks võtnud energiaalase autonoomsuse. See tähendab, et klientide energiatarbimist jälgitakse jooksvalt; hoonetes on ruumipõhised monitoorimis- ja kontrollseadmed; valgustuses kasutatakse LED-lampe, hiljuti sai valmis päikesepark, kütmisel kasutatakse jääksoojust ja päikeseenergiaga - see kõik tähendab kliendile suurusjärgus 30% kokkuhoidu energiakuludelt.

2. Suurepärane logistika

Ligipääs on teine oluline kriteerium, millele ettevõtte asukoha valikul tähelepanu pöörata. Kuidas pääsevad ligi kliendid, kas ja kui kaugel asuvad sadamad, raudtee, otseühendus maanteedele, kaugus lennujaamast? Samuti on kriitilise tähtsusega see, kuidas inimesed tööle jõuavad. Kas nad peavad iga päev ummikutes istuma või saavad selle aja veeta koos oma lähedastega?

3. Ettevõtete vaheline sünergia

Tööstuspark tähendab, et sinna on koondunud erinevate valdkondade ettevõtted, mis saavad teineteist aidata. PAKRI on suutnud tööstuspargi ja klientide äritegevuses leida ühe ettevõtte kuludest teisele ettevõttele tuluallikad. Näiteks ühine seadmete rent mitme ettevõtte peale võimaldab vähendada ettevõtetel kulusid ja ka riske: seadmete ostuga kaasneva laenukohustuse asemel on renditeenuse kulu tegevuskuludes. Või on arvutipargi heitsoojus täna saanud rakendust tootmiskliendi ruumide kütteallikana – arvutipargi jaoks lisatulu, tootmiskliendile soodne küte.

4. Motiveeritud tööjõud

Tööjõupuudus on Eesti ettevõtete üks peamiseid probleeme. Seetõttu võib ettevõtte asukoha valikul määravaks saadab hoopis motiveeritud tööjõud. Pealinnast 50 km kaugusel Paldiskis asuva PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi piirkonnas on suurusjärgus 500 inimest, kes iga päev läheb tööle kodulinnast välja. See on ühe eduka tootmisettevõtte jagu töötajaid, kes oleksid kindlasti huvitatud stabiilsest tööst oma kodulinnas.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474