Autor: Äripäev • 24. mai 2019

Laenu võtsid kinnisvara, ehitus ja kaubandus

Foto: Andras Kralla
Eesti ettevõtete laenude ja liisingute jääk suurenes aprillis aastaga 5,8% ning seda kasvu kiirendasid eelmistel kuudel üksikud suured energeetikaettevõtete laenutehingud, võttis kokku Eesti Panga ökonomist Raido Kraavik.

Muude sektorite laenuportfelli maht kasvas samal ajal keskmiselt 3–4%. Aprillis väljastati pikaajalisi laene suuremas mahus kinnisvara- ja ehitussektori ning kaubandussektori ettevõtetele, kirjutab Kraavik.

Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär on muutlik ja oleneb rahastatud projektidest. Aprillis oli keskmine intressimäär 2,7%, mis on võrdväärne viimase aasta jooksul väljastatud laenude keskmise intressimääraga.

Nii majapidamiste kui ka ettevõtete laenumaksevõime püsib hea, kirjutas Kraavik. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal laenuportfellis on väga väike, 0,6%. Seejuures on pangad võimalike laenukahjumite katteks teinud allahindlusi probleemsete laenudega peaaegu samas mahus.

Eesti panga teatel on majapidamiste ja ettevõtete pangahoiuste kasv endiselt väga kiire. Aastaga suurenesid nii majapidamiste kui ka ettevõtete hoiused umbes 9%, kokku 14,3 miljardi euroni.

Majapidamiste aasta alguses aeglustunud laenutegevus hoogustus aprillis taas: aktiivselt võeti nii eluasemelaene kui ka autoliisinguid.

Uusi eluasemelaene väljastati aprillis viiendiku võrra rohkem kui samal kuul aasta varem. Pankade eluasemelaenude portfelli maht kasvas aastaga 7,2% ja ka autoliisingute maht kasvab endiselt tempokalt. Laenunõudlust soodustavad kiire palgakasv ja madalad intressimäärad.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär on viimastel kuudel püsinud samal tasemel, 2,5%.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474