Statistika: elamispindade tehingute käive viitab turu tasakaalustatusele

Statistikaandmete baasilt arvutatud 2019 I kvartali Eesti palkade keskmine kogusumma oli 1,7 miljardit eurot. Elamispindade ostu-müügitehingute käive oli samal ajal maa-ameti andmetel 550 miljonit eurot. Elamispindade tehingukäive palkade kogusummast oli 32%.

Foto: Pixabay

Elamispindade tehingukäibe ja palkade kogusumma võrdlemine annab ühe indkatsiooni elamispindade turu aktiivsuse kohta. Hetkeline kahe näitaja suhe on pikaajalise keskmise lähedal ja üsna samal tasemel, kus viimase 3-4 aasta jooksul.

Nii võiks öelda, et vaatamata ehk üldisele meelsusele ei saa rääkida kinnisvaraturul oluliselt ülekuumenemisest. Kinnisvaraturg on aktiivne ja tehingute arv kõrge, kuid seda mitte äärmustesse kalduval moel. Muutused elamispindade turu n-ö suure pildi juures on rahulikud, mis viitab teatavale elamispindade turu tasakaalule.

Foto: Adaur.ee
Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806