Autor: Tõnu Toompark • 2. juuli 2019

Statistika: elamispindade tehingute käive viitab turu tasakaalustatusele

Statistikaandmete baasilt arvutatud 2019 I kvartali Eesti palkade keskmine kogusumma oli 1,7 miljardit eurot. Elamispindade ostu-müügitehingute käive oli samal ajal maa-ameti andmetel 550 miljonit eurot. Elamispindade tehingukäive palkade kogusummast oli 32%.
Autor: Pixabay

Elamispindade tehingukäibe ja palkade kogusumma võrdlemine annab ühe indkatsiooni elamispindade turu aktiivsuse kohta. Hetkeline kahe näitaja suhe on pikaajalise keskmise lähedal ja üsna samal tasemel, kus viimase 3-4 aasta jooksul.

Nii võiks öelda, et vaatamata ehk üldisele meelsusele ei saa rääkida kinnisvaraturul oluliselt ülekuumenemisest. Kinnisvaraturg on aktiivne ja tehingute arv kõrge, kuid seda mitte äärmustesse kalduval moel. Muutused elamispindade turu n-ö suure pildi juures on rahulikud, mis viitab teatavale elamispindade turu tasakaalule.

Autor: Adaur.ee
Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474