Autor: Katariina Krjutškova • 26. juuli 2019

Vanadekodude arendajate leib on peenike kuid pikk

Rain Rosimannus.
Foto: Andras Kralla
Tuntud eraettevõtjad investeerivad üha rohkem vanadekodude arendamisesse, teenides pikka ja peenikest leiba.

Tuntumad nimed hooldekodude turule sisenenud ettevõtjatest on Reformierakonna halliks kardinaliks nimetatud Rain Rosimannus, Eesti üks rikkamaid mehi ja Postimees Grupi omanik Margus Linnamäe ja Eesti Näituste juht Igor Pihela. Ambitsioonikalt sisenes vanurite ärisse ka skandaalne ettevõtja ja ekspoliitik Anders Tsahkna, kes juhtis PJV Hooldusravi ehk Keila hooldusravikeskust, mis on majandusraskustes.

Vananeva elanikkonnaga riigis kasvab nõudlus hooldamisteenuse järele püsivalt. Seetõttu kasvavad igal aastal kohatasud, mis sõltuvalt piirkonnast ja hooldamisvajadustest jäävad vahemikku 700-1100 eurot.

Nõudlus ja tasud kasvavad

Sotsiaalministeeriumi asekantsleri Rait Kuuse kinnitusel ulatub üldhooldekodude turumaht ulatub 70 miljoni euro piirile ja see kasvab iga aastaga, kinnitas Kuuse. Tema sõnul on pelgalt viimaste aastatega lisandunud ligi 500 hooldekodu kohta.

Vanurite hooldamisega seotud valdkonda on pidanud atraktiivseks isegi investeerimisfond BaltCap, mis investeeris alanud aasta alguses eakate loodavate Pihlakodude arendusse kolm miljonit eurot. Pihlakodu keti haldaja ASi Viru Haigla nõukogu esimees Igor Pihela ütles, et ehkki valdkond on perspektiivikas, ei tasu tegevust alustada ummisjalu.

Ühe suurema hooldekodude kompleksi Lõuna-Eesti hooldekeskuse juht Ülo Tulik ütles, et sellesse valdkonda sisenevad eraettevõtjad peavad arvestama erinevate ametite nõuetega ja peavad tahtma selles sektoris klientidele parimat teenust pakkuda. „See ei ole kiirelt rikastumise valdkond,“ ütles Tulik.

Ka Rosimannuse osalusega Südamekodude juht Martin Kukk väitis, et suuri tootluseid on lihtsam rahuldada mõnes teises sektoris. Tema sõnul peavad hoolekande ettevõtjad olema kannatlikud ja missiooniga teha elu paremaks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474