Autor: kinnisvarauudised.ee • 2. august 2019

Kesklinna korteri tasateenimiseks kulub 18 aastat

Korteri väljaüürimise tasuvus kõigub ainuüksi Tallinnas piirkonniti poolteist korda, näitab City24 kinnisvarapakkumiste analüüs.
Foto: Pixabay

Kui Mustamäe korter teenib välja üürides enda ostuhinna tagasi keskmiselt 12 aastaga, siis kesklinna ja Viimsi korteril kulub ostuhinna tagasiteenimiseks ligi 18 aastat.

"Üürikorteri ostmist peavad üha rohkemad inimesed mõistlikuks alternatiiviks raha kontol hoidmisele või aktiivsele investeerimisele," kinnitas City24 juhataja Karin Noppel-Kokerov. "Oluline on siiski teada, et asukoht, aga ka korteri vanus ja korrus mõjutavad korteri tootlust väga suurel määral."

Enam kui 8000 korteri müügi- ja üüripakkumiste analüüsist selgus, et Tallinna piirkonna kõige suuremad hinnakäärid ostu- ja üürihinna vahel laiutavad Viimsi vallas ja Tallinna kesklinnas. Tänaste üürihindade juures kulub väljaüüritud korteril seal oma ostuhinna tagasi teenimiseks vastavalt 215 ja 213 kuud ehk ligi 18 aastat. Mustamäe ja Pirita korterid teenivad tänaste hindade juures enda ostuhinna tagasi vastavalt 145 ja 151 kuuga ehk pisut enam kui 12 aastaga.

"Päris investeerimisotsuse tegemisel tuleb juurde arvestada ka korteriga seotud kulud, pangalaenu kulud, kinnisvaraturu kõikumise riskid ja väljaüürimisega seotud riskid, teisalt ka inflatsiooni mõju," rõhutas Noppel-Kokerov. "Oluline on, et ei tormataks ostma lihtsalt seetõttu, et üüriväärtus ületab parasjagu pangalaenu kuumakset. Kinnisvara võib paista lihtsam ja turvalisem viis säästude hoidmiseks kui väärtpaberid, kuid põhjaliku kodutöö ja riskide hindamiseta võib inimene oma raha hoopis kaotada.”

Noppel-Kokerovi kinnitusel paigutatakse säästud korterisse üsna sageli ka põhjusel, et kinnisvarasse investeerimine on inimeste jaoks kõige kergemini arusaadav ning seda peetakse suhteliselt turvaliseks võrreldes näiteks väärtpaberitesse investeerimisega. "Tegemist on siiski pikaajalise, aastakümnete pikkuse investeeringuga, kus lühiajalisi kõikumisi, isegi kriise, ei tasu üle tähtsustada," märkis Noppel-Kokerov. "Ja nagu iga investeeringuga, ei tohiks kindlasti panna kogu oma panust ühele kaardile ehk kogu oma sääste ühe investeerimiskorteri alla."

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474