Autor: Külli Friedrichson • 12. september 2019

Kas mõisa annab maha müüa?

Mõis on kinnisvara, mille omamine nõuab visiooni, võimekust ja teatavat elustiili või hingelaadi. On aastaid, mil ei müüda ühtegi mõisakompleksi, samas kui mõnel aastal võib uue omaniku leida kaks häärberit, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo kutseline maakler Külli Friedrichson
Konuvere mõis on müügis 650 000 euro eest
Foto: Uus Maa Kinnisvarabüroo

Praegu on Eestis avalikus müügis 11 mõisa, mille hinnad on vahemikus 89 000 – 3,8 miljonit eurot. Kui odavamad mõisad vajavad kapitaalset restaureerimist või on tegu pisikeste, aga korras karjamõisatega, mis pole eriti suuremad kunagisest jõukamast taluhäärbereist, siis kallimad kompleksid on täielikult korrastatud ning neis asub ka mõni toimiv äritegevus.

Viimase viie aasta jooksul on müüdud 5 mõisakompleksi, mille hinnad on jäänud vahemikku 380 000 – 600 000 eurot.

Mõisaid ostavad eurooplased

Praegusel ajal tulevad mõisahuvilised Eestisse peamiselt Euroopast. Näiteks hinnaklassis 500 000 – 600 000 eurot maksvaid mõisaid ostavad enamasti keskealised põhjanaabrid.

Miks just välismaalased? Põhjus peitub paljuski selles, et võrreldes muu Euroopaga on Eestisse võimalik osta väga mõistliku hinna eest ajalugu, stiili, arhitektuuri, suur tükk maad, mis mõisa juurde tavaliselt kuulub ja üldiselt ka puhast loodust. See kõik on ahvatlev. Lisaks saab mõisate korrastamiseks taotleda riigilt renoveerimistoetust.

Mõis soetatakse peamiselt äritegevuseks, näiteks rajatakse sinna majutusasutus ja teenitakse üüritulu ürituste korraldamise pealt. Teisalt püütakse seda siduda ka isikliku eluga, nautides ise seal elades mõisnikustaatust.

Loeb miljöö

Suurimaks väärtuseks mõisakompleksi enda kõrval peetakse seda ümbritsevat miljööd. Vägagi määrav on, et mõisa ümbruses poleks mingeid teisi, kompleksi mittekuuluvaid elamuid ja hooneid. Näiteks on suureks probleemiks see, kui mõis asub mõne nõukogude-aegse korruselamu ligiduses või on see suisa endisaegse kolhoosikeskuse osaks saanud. Väga oluline on, et tee, mis sinna viib, oleks asfalteeritud või vähemalt tolmuvaba kattega.

Mis puudutab aga hinnataset, siis mõisa, kui täiesti unikaalse objekti puhul loevad võrdselt nii kinnisvara turuväärtus kui ka emotsioon ning kõik muud väärtused, seal hulgas sisustus, mis hoonega kaasneda võivad.

Seega, kuigi mõisaid müüakse harva ning nende ostjaskond on väike, on tegu kinnisvaraga, mida soetab teadlik inimene nii endale elamiseks kui investeeringuks, sest mõisad ei kaota oma erilisust mitte kunagi ning on populaarseks külastusobjektiks nii täna kui homme.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474