Autor: Jaanus Vogelberg • 23. september 2019

RKAS müüb kinnisvara ennaktempos

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) müüb riigile kuuluvat kinnisvara nii ise kui ka maakleri abil. Juba 2015. aastast alates on kõik maaklerhanked võitnud Pindi Kinnisvara, kes on RKASi kinnitusel tänavu head tööd teinud.
RKASi portfelli kuuluv Magasini tänava vana vanglakompleks
Foto: Liis Treimann

Viimases hankes – "Maaklerteenuse tellimine 2018" – sõlmiti Pindi ja RKASi vahel leping mullu aprillis ja see pidi kestma järgmise aasta oktoobri lõpuni. Müük on aga sujunud oodatust paremini ja seetõttu lõpeb hange juba järgmisel kuul ning peagi kuulutatakse välja uus konkurss. Esialgu pani Pindi müüki 85 objekti minimaalse müügihinnaga kokku ca 1,5 miljonit eurot, kuid hiljem objekte lisandus.

"Müük sujub väga hästi. Leping lõpeb, kuna hankes kehtestatud teenustasu piir (riigihangete registri andmetel 215 250 eurot – toim) täitub. Lepingu ajaline pikkus oli kuni oktoober 2020. Seega saab objektid müüdud palju kiiremini. Kuna objekte on ka müüdud kõrgema hinnaga kui meie etteantud hind, siis kõiki objekte müüa ei saagi, kuna hankes on kehtestatud teenustasu piir, mis tuleb ette," märkis RKASi müügijuht Märt Mäe.

Tema sõnul on juba alustatud ka uue hanke ettevalmistamisega. "Kuulutame selle välja üsna pea ja 2020. aasta alguseks on loodetavast hange edukalt läbi viidud," sõnas Mäe.

RKASi maikuus esitatud majandusaasta aruandes oli tänavuseks eesmärgiks seatud ca 250 riigile mittevajaliku objekti müümine kokku 20 miljonit euro eest. Seda summat on Mäe sõnul aga "täpsustatud" allapoole, 15 miljonile eurole. Septembri seisuga on RKAS jõudnud müüa kokku 118 objekti.

"Ise müüme suuremaid ja likviidsemaid objekte, suuremaid nii mahult kui ka maksumuselt. Väiksemad, sh elukondlikud ja vabariigis laiali paiknevad objektid, anname hanke läbi müügiks kinnisvarabüroodele. Müügiplaanis on alati rohkem objekte, kuna kõiki objekte ei ole võimalik realiseerida," selgitas Mäe. Esialgsest 250 objektist ligi kaks kolmandikku moodustasid just elukondlikud pinnad.

Eelmisel aastal müüs RKAS mittevajalikku kinnisvara ligi 7 miljoni euro, aasta varem 8,3 miljoni euro väärtuses.

RKAS-i portfellis on kaks endist vanglahoonet. Loe, kui kaugel on nende müügiprotsess.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474