Autor: Laura Tammeorg • 30. september 2019

Kinnisvara24: üle poole üürikorteritest vajavad remonti või sisustuse uuendamist

Üle poole üüripakkumises olevate korterite omanikest hoiavad kokku remondi ja sisustamise arvelt. Kuna samal ajal kasvab nõudlus just kvaliteetsemate üürikorterite järgi, mida pole aga turul piisavalt, siis on populaarsust kogumas trend, et üürnik teeb ise remondi ning saab vastu soodsama üürilepingu, kirjutab Kinnisvara24 tootearendus- ja turundusjuht Laura Tammeorg.

Autor: Pixabay

Kinnisvaraportaalis Kinnisvara24 oli tänavu septembri seisuga igapäevaselt keskmiselt pakkumises 1000 üürikorterit. Korterite seisukorra informatsioon kuulutuses ning üürikortereid illustreerivad pildid näitavad, et üle poole pakkumises olevatest üürikorteritest vajavad remonti või sisustuse uuendamist, et vastata elementaarsetele kaasaegsetele tingimustele. Eriti paistavad kehva seisukorra poolest silma pikaajaliselt pakkumises olevad korterid.

Põhjusi, miks paljud omanikud üürikorteritesse ei investeeri, on erinevaid. Küsitlus näitab, et kõige sagedamini pole korteri omanikul lihtsalt rahalisi võimalusi ise korteri seisukorda parandada või selleks pangalaenu võtta. Samal ajal leiavad paremas seisukorras üürikorterid üürniku oluliselt kiiremini.

Üürnik võtab ise laenu

Seetõttu on populaarsust kogumas trend, et üürnik vaatab välja soodsama üürikorteri, mis vajab kaasajastamist, võtab ise laenu ning teeb enne sisse kolimist remondi. Mitmed pangad, aga ka näiteks Kinnisvara24 on loonud selle tarvis spetsiaalsed laenutooted. Näiteks Kinnisvara24 pakub sisustus- ja remondilaenu pakkumist kohe üürikuulutuste juures, et potentsiaalsed üürnikud näeksid seda kohe ühe võimalusena. Esmase vastuse saab taotlusele juba ühe minutiga ning laen on tagatiseta.

Suurem osa kehvemate pindade omanikke on nõus laskma üürnikul korterit oma vajadustele sobivamaks remontida, kuid see eeldab täpseid kokkuleppeid. Eelnevalt tuleb ka kalkuleerida kui suure summa eest saab remonti teha, et olenevalt üürilepingu pikkusest ja investeeringuks kulunud laenu tagasimakse suurusest oleks kasulikum remontida kui võtta koheselt renoveeritud korter.

Kokkulepped lepingusse!

Kõik sellised kokkulepped on väga oluline fikseerida täpselt üürilepingus, et üks või teine pool ei saaks vastu näppe. Paika tuleb panna ka juhud, kui leping enne tähtaega lõpetatakse üürileandja poolt, et üürnik saaks sel juhul tehtud kulutused tagasi. Kindlasti peab olema üürihind teatud perioodiks kindlalt fikseeritud. Kuna korteri väärtus reeglina remondi järel tõuseb ja tulevikus on võimalik korteri eest rohkem üüri küsida, siis on üürileandjad vahel nõus ka algset hinda veelgi langetama.

Fotodel olev Tallinna kesklinnas paiknev korter on pakkumises kuuüüriga 375 eurot. Sellise korteri kordategemine maksab hinnanguliselt 3000-4000 eurot. Kui võtta 5000-eurone tagatiseta remondilaen, siis lisandub 5-aastase perioodiga sisustus- ja remondilaenu maksena sellele 107 eurot (allikas Kinnisvara24 remondi- ja sisustuslaen). Kogenud maaklerid soovitavad sellisel juhul üürihinda alla kaubelda, näiteks tasemele 300 eurot kuus, millele lisandub laenu tagasimakse. Kui sama korter korda teha, siis arvestades asukohta, saaks selle eest küsida juba umbes 550 eurot üüri kuus.

Autor: CKE Kinnisvara
Autor: CKE Kinnisvara
Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474