Autor: kinnisvarauudised.ee • 4. oktoober 2019

Tallinna korter läks 7 protsenti kallimaks, mis edasi?

Septembris maksis Tallinna korteri ruutmeeter keskmiselt 1951 eurot, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 7,3 protsenti kallim, näitavad maa-ameti andmed. Kuidas kommenteerivad Tallinna ja Eesti korteriturgu tuntud kinnisvarabürood?
Tallinna turgu iseloomustab tugev nõudlus uue elamukinnisvara vastu. Pildil Uus-Veerenni uusarenduse eskiis
Foto: Merko Ehitus

1Partner Kinnisvara tegevjuhi Martin Vahteri sõnul võib praegune hinnaseis paari aasta pärast isegi soodne tunduda. “Euroopa keskpank trükib raha juurde, mis tähendab, et odava laenu ja inflatsiooni toel jätkub ka hinnatõus,” rääkis Vahter.

“Ka Eesti päevapoliitika mõju jõuab varsti kinnisvaraturule. Kui teisest pensionisambast hakkab raha välja voolama, siis osa kulutatakse niisama ära, aga mingi tükk jõuab ka kinnisvarasse. Turule tuleb juurde piiripealseid ostjaid, kes saavad teisest sambast vabanenud rahaga kodu ostmiseks vajaliku omafinantseeringu kokku. See suurendab ennekõike odavamate korterite nõudlust,” lisas Vahter.

“Osa pensioniraha pannakse kinnisvarasse ka lihtsalt investeeringuna ning väljaüürimiseks. Kinnisvara on tavainimesele lihtsamini mõistetav ja pigem väiksema riskiga kui näiteks aktsiad või keerulisema ülesehitusega finantsinstrumendid,” kirjeldas Vahter.

Septembris tehti Tallinnas kinnisvaraga kokku 1152 ostu-müügitehingut 130 miljoni euro väärtuses, mis on üheksa protsenti rohkem kui eelmisel kuul.

Septembris müüdi Tallinnas 824 korterit, mis on 5,8 protsenti rohkem kui augustis. Korteri keskmine ruutmeetri hind tõusis kuuga 0,9 ja aastaga 7,3 protsenti 1951 euroni. Septembris müüdi kalleim korter 576 000 ning odavaim 9000 euroga.

Tallinn ikka uusarenduste lainel

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Igor Habal kinnitab septembrikuu turu-ülevaates, et septembrikuus Tallinnas sõlmitud 824 korteritehingut näitab: traditsiooniliselt on pealinnas aktiivseim periood aasta lõpp, kui valmivad uusarendused. Aasta lõikes jäi september Habali kinnitusel alla vaid maikuule. Tehingute mediaanhind oli septembris 1850 EUR/m2, olles üsna aasta keskmisel tasemel.

Aasta esimese üheksa kuuga on Tallinnas sõlmitud 7126 korteritehingut ehk 38 vähem kui mullu, olles üks vähestest piirkondadest Eestis, kus tehingute arv on võrreldes mullusega langenud. Tehingute mediaanhinna kasv on aga kiire, sest uusarenduste pakkumise vähenemine ning jätkuv palgakasv on võimaldanud arendajatel ka kõrgemate hindade kiuste hoida realiseerimise tempo kiirena, väidab Igor Habal

Kas Eesti korteriturul on vaikus enne tormi?

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et ehkki maailmamajanduses on murekohti üksjagu ning pikemas perspektiivis on kohalikul kinnisvaraturul aktiivsete noorte inimeste arv langustrendis, võivad järgnevad aasta-kaks osutuda Eesti korteriturul tormiliseks. „Odav laenuraha pressib ennast peale, paljudes linnades on ajalooliselt vähe pakkumisi ning pensionireformiga vabanev raha võib nõudluse ja pakkumiste suhte niivõrd paigast ära ajada, et hinnad võivad ajutiselt kontrolli alt välja minna ja veelgi kõrgemaks hüpata,“ rääkis Sooman.

„Erinevalt üldlevinud arusaamast ei ole järsud tõmblemised turul üldse kinnisvarabüroode huvides, seetõttu vaatame turuarenguid pigem murelikult, sest looduseadused kehtivad ka majanduses – mis läheb üles, tuleb ühel päeval ka alla tagasi,“ selgitas Sooman.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474