Autor: Jaanus Vogelberg • 16. oktoober 2019

Rahapesu andmebüroo kontrollib kinnisvaramaaklereid

1Partneri tegevjuht Martin Vahter
Foto: Andras Kralla
Rahapesu andmebüroo on viimasel ajal kontrollinud suuri kinnisvarabüroosid rahapesu ja terrorismi tõkestamise nõuete täitmise asjus. Büroode sõnul on nad pandud keerulisse olukorda, kus klientide tausta peab kontrollima, aga vahendeid ja õigusi selleks napib.

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus (RahaPTS) kohustab muu hulgas ka kinnisvaramaaklereid kontrollima oma klientide tausta.

1Partneri tegevjuhi Martin Vahteri sõnul külastas rahapesu andmebüroo neid kuu alguspoolel. Tema sõnul polnud ajendiks mingi konkreetne kahtlus, vaid tegu oli rutiinse kontrolliga.

Vahter märkis aga, et maakleritel on võrreldes näiteks notaritega üsna keeruline klientide tausta kontrollida. "Notaritel on hulga suuremad volitused, saavad teha kontrolli registritest, millele meil puudub ligipääs," tõdes ta.

Uus Maa jurist Karlis Kolk ütles, et kinnisvarabüroo on eraisik nagu iga teine ning andmeid on neil võimalik hankida üksnes kliendilt endalt või avalikest allikatest, nagu Google'i otsingumootor ja äriregister. "Taustakontrolli tegemiseks pole vajalik täiendavat personali palgata, tuleb üksnes informeerida/koolitada maaklereid ja isikuid, kes klientidega tegelevad, et nad andmeid kontrolliksid. Erinevate regulatsioonide kohaldamise mõttes on Uus Maa palganud eelneval aastal juristi, et olla kindel, et regulatsioone ettevõttes ka järgitakse. Varasemalt osteti teenust sisse," märkis Kolk.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman kinnitas, et ka neid on hiljuti kontrollimas käidud. Detailidesse ta laskuda aga ei soovinud. "Tehti mõningad ettepanekud ja täiendused, oleme kõik need ellu viinud," rääkis ta.

Miks peavad maaklerid klientide tausta eab kontrollima, loe Äripäevast

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474