Autor: kinnisvarauudised.ee • 15. oktoober 2019

Saksa firma tegi Balti turul rekordilise bürootehingu

Rahvusvaheline kinnisvara nõustamisfirma Newsec vahendas Vilniuses asuva ärikompleksi Quadrum müügitehingut. See on suurim ärikeskuse ostutehing Baltimaade ajaloos.
Autor: Augis Narmontas

Norra kapitaliga kontsernile Schage Eiendom, AS kuuluva objekti ostis 156,1 miljoni euro eest Saksa kinnisvarahaldur Deka Immobilien, kellele kuulub Leedus kaks kaubanduskeskust. Eeldatavalt jõustub tehing 2 kuu kestel pärast konkurentsinõukogu heakskiitu.

Vilniuses Konstitucijos prospektil asuv ärikeskus Quadrum on üks suurimaid bürookomplekse Baltikumis, mis ehitati kolmes etapis aastatel 2016–2019. Kolmes hoones on renditavat A+ klassi büroopinda 44 000 m2 ning nende üldpindala on 70 000 m2. Kolmekordses maa-aluses parklas on 700 parkimiskohta. Kompleksi suurim üürnik on pank Luminor, mis võtab enda alla umbes kolmandiku Quadrumi pindalast. Kokku rendib kompleksis büroopinda üle 35 rahvusvahelise ja kohaliku ettevõtte.

Müüja, Schage Leedu tegevjuhi Kjetil T. Hansseni sõnul tõestas investorite huvi selle kinnisvara vastu, et Quadrum vastab istitutsionaalsete investorite kvaliteeditnõuetele. Ärikeskus Quadrum oli riigis esimene keskus, mis projekteeriti ja ehitati kooskõlas hoonete säästvat arendamist reglementeeriva rahvusvahelise standardiga BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Bürookompleks tunnistati Baltimaade kinnisvara- ja investeerimisfoorumi auhindade jagamisel parimaks büroohooneks. „Quadrumit ei iseloomusta üksnes esmaklassiline ehituskvaliteet, soodus asukoht, vaid ka hoone täielik hõivatus ja pikaajalised rendilepingud,“ väitis Kjetil T. Hanssen.

Tehing on Balti kinnisvaraturu suursündmus – üks Euroopa suurimaid kinnisvarainvestoreid naases siia enam kui kümneaastase vaheaja järel. Quadrum on esimene ärikeskus, mille Deka Immobilien omandas Leedus. Firma ostis 2007. aastal Vilniuses kaubanduskeskuse BIG ja 2008. aastal Kaunases – kaubanduskeskuse Kauno Akropolis.

Müüjat nõustanud ettevõtte Newsec esindaja Andrius Švolka sõnul näitab kohalike ja rahvusvaheliste investorite huvi ärikeskuse Quadrum omandamise vastu meie turu suuremat likviidsust ja kinnitab oletust, et soodsa asukohaga uue põlvkonna büroohooned on investoritele kõige ihaldatumad objektid. See on Newseci meeskonnale juba kolmas Vilniuse kesklinna äripiirkonnas sooritatud tehing ning kõigil juhtudel saavutati kapitaliseerituse määr alla 6%.

Schaget nõustas õiguslikes küsimustes TGS Baltic ja Deka Immobilieni – õigusnõustaja Sorainen.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474