Autor: Kristo Soitu • 18. november 2019

Kus on Tallinnas ettevõtete kuum kogunemiskoht?

Tallinna ärikinnisvarasektor on muutuste teel. Koondutakse tööstusparkidesse, büroolinnakutesse ja linnapiiri taha. Samas on ka neid piirkondi, mis on säilitanud oma sissetöötatud funktsiooni, samas arenedes tänapäevasemaks, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakler Kristo Soitu.
Astro kvartali hoonetesse ehitatakse kokku ligi 20 000 m2 eritüübilisi äripindu
Foto: Astro Vara OÜ

Ligi 65 000 elanikuga Mustamäe on koht, mis meelitab paljusid ettevõtteid. Selle põhjuseid on mitmeid: lähiümbruses elavad võimalikud töötajad, erinevaid äritegevusi toetav keskkond ja korralik ligipääs nii auto kui ühistranspordiga.

Ettevõtete jaoks on põhilisteks asukoha valikuks Mustamäe tee, Kadaka tee, Sõpruse pst ja Tammsaare tee lähiümbrus. Saadaval on nii uusi, kui renoveeritud vanemaid äripindu, mille hinnaklassi määravad kasutusotstarve, asukoht põhitänavate suhtes ja hoonete seisukord.

Uute büroopindade valik on väike

Suurima osa pakutavast moodustavad vanemad äripinnad, mille puhul on võimalik korraldada ettevõtte visioonist lähtuvaid ümberehitusi. Sel juhul arutatakse üürileandjaga tingimused läbi ning konsulteeritakse spetsialistidega täpsemad ehituslikud küsimused. Pika üürilepingu puhul on võimalik kokku leppida, et ümberehituse korraldab üürileandja ning tööde maksumus jagatakse üüriperioodi peale. Sellisel juhul pole üürilevõtjal vaja maksta kohe suuremat summat ning mõlemad osapooled saavad soovitud kokkuleppe.

Lihtsamate kütteta laopindade hinnataseme alumine ots jääb 2€/m2 juurde. Paremas seisukorras läbimõeldud lahendustega ladude puhul ulatub hind 5,5€/m2 eest.

Kes tahab uut ladu, peab reeglina leppima väiksema pinnaga, mis on integreeritud büroo- ja kaubandusruumiga. Taoliste pindade hinnatase varieerub sõltudes asukohast, võimalustest ja ehituskvaliteedist, pakkudes kohati konkurentsi piirkonna kaubanduspindadele. Siin algab hinnatase 7€/m2, ulatudes pindadel, kus laofunktsioon on pigem sekundaarne, 10-12€/m2 eest.

Erinevalt ladudest, on büroopindade peamised kasutajad Mustamäe linnaosas tagasihoidlikumate soovidega ja väiksemad ettevõtted. Samuti ka firmad, mis soovivad büroopinda hoida lao- ja tootmispindade lähedal. Vanemate büroopindade hinnatase jääb 5-8€/m2 vahele. Uute büroopindade valik on Mustamäel pigem väike, kuna olemasolevate büroomajade vakants on madal. Hinnatase oleneb reeglina pinna suurusest, lepingu pikkusest ning ka mitmest muust asjaolust, ent jääb valdavalt 9-13€/m2 vahele.

Valik järgmisel aastal kasvab

Astro kvartali arenduse raames rajatakse Kadaka ja Laki tänava vahelisese kvartalisse kokku ligi 20 000 m2 eritüübilisi lao-, teenindus-, kaubandus ja büroopindu. Esimese etapina valmib jaanuaris huvitava planeeringuga büroo-, lao- ja kaubanduspind millel on parkimine vitriinakna ees ja 3 sissepääsuvõimalust. Hind 8,5€/m2.

2020. aasta esimeses kvartalis valmib Megaroni poolt arendatav hoone Kadaka tee 3, kus on kaubandus-, lao- ja büroopinnad. Huvitava lahendusena on paigaldatud teisel korrusel asuvatele laopindadele ligipääsuks autolift, kuhu mahuvad tavamõõdus kaubikud.

Hoone esimesel korrusel on pakkuda vitriinaknaga kaubandus-laopind üldpinnaga 917m2, mis on sobilik suurele kauplusele. Lisaks on võimailik võtta üürile teisel korrusel asuv büroopind kuni 600m2, mis teeb ettevõtte erinevate üksuste koondamise ülimalt efektiivseks.

Oktoobris sarikapidu pidanud ja 2020. aasta suvel valmiv kaasaegne büroo- ja parkimishoone Mauruse Maja Tammsaare teel pakub 2000m2 kontoripinda, ca 420 parkimiskohta ning esimese korruse kaubandus- ja teenindusruume.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474