Autor: kinnisvarauudised.ee • 6. detsember 2019

Turvafirma: noorema põlvkonna sulid ei hinda vargamaailma traditsioone

Kaasaegsed sulid ei järgi vargamaailma traditsioone, sest krimimaailma ehedaim klassika, kauplustesse sissemurdmine, on viimase viie aasta jooksul vähenenud lausa kolm korda, teatab Skandinaavia turvafirma Rapid Security.
Foto: Pixabay

Kui 2014. aastal registreeris politsei 243 kauplustesse sissemurdmist, siis tänavu 11 kuuga vaid 83, näitas Rapid Security kuritegevuse analüüs.

"Patarei vilistlaste jaoks on ilmselt noorus hukas ja traditsioonid hüljatud, aga tänapäeval pole kauplusesse sissemurdmine enam sugugi nii tulus kui nende noorusajal," selgitas turvaekspert ja Rapid Security juhataja Vallo Põldma. "Maksekaartide ajal ei seisa kaupluses suuri sularahavarusid, ka pole kõrvalistes kohtades asuvate maapoodide käekäik nagunii kiita."

Suurt vaeva pole vargad enam kauplusesse sissemurdmiseks valmis nägema, selgub politsei- ja piirivalveameti andmetest: murdvargaid meelitab eeskätt nõrk aken või uks. "Kauplustesse ja kioskitesse murtakse sisse siis, kui see on lihtne ja kiire, nagu näitasid kasvõi hiljutised sissemurdmised Paides," rõhutas Põldma. "Pooled sissemurdmised toimuvad lihtsalt poeakna lõhkumise teel."

Turvaaken ja seif sularaha jaoks peaks Põldma kinnitusel igas kaupluses olema. "Pole üht vargakindlat võluvitsa, vaid varga teele tuleb asetada palju takistusi," märkis Põldma. "Kui aken on kaitsmata, pehkinud ust hoiab kinni Vasara lukk ja sularaha on tagaruumis sahtlis, on kõik talle kandikul ette toodud. Varga õudusunenägu on, kui sisenemine võtab aega ja vaeva, raha leidmine ülesleidmine teist samapalju, selle kättesaamine veel omakorda, kõike filmib kaamera ja õues lärmab signalisatsioon, mida ta välja lülitada ei saa."

Kui poepidaja suuri investeeringuid lubada ei saa, teeb ta varga elu kõige raskemaks täielikult juhtmevabade valveseadmetega, mis teavitavad häirest ise omanikku ja valvekeskust. "Juhtmevaba, mitme kaameraga valvesüsteem pole ainult kasutajale mugav, vaid ka vargale ebamugav ," rõhutas Põldma. "Ta ei saa seda lihtsalt välja lülitada, ta ei tea mitu kaamerat teda veel filmib kui ta parasjagu ühte maha kisub, samal ajal kui tema pilt on juba valvekeskuses ja ilmselt ka politseis."

Enim sissemurdmisi kauplustesse toimub kella ühe ja kolme vahel öösel, teine haripunkt on kella kuue ja kaheksa vahel õhtul.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474