Autor: Tõnu Toompark • 31. detsember 2019

Eluasemelaenude turul jääb vähemaks inimesi, kel veel laenu ei ole

Eestis tegutsevad pangad on Eesti Panga andmetel 2018. aasta lõpu seisuga väljastanud 180 200 eluasemelaenu. Viis aastat varem ehk 2013. a lõpus oli eluasemelaenude arv 160 400 ehk ümardatuna 20 000 võrra vähem.
Autor: Pixabay

Laenuturu osalistena võib valdavalt silmas pidada inimesi vanusevahemikus 25-59 eluaastat. Neist nooremad on pigem laenuturule sisenemas kui uued laenuvõtjad. Vanemad on laenuturul ehk juba mõnda aega olnud ja nad maksavad tagasi laenu, mis aastaid tagasi võetud.

Inimeste arv laenuturul ei ole viimastel aastatel oluliselt muutunud. 2018. a lõpus oli vanuses 25-59 aastat Eestis Statistikaameti andmetel inimesi 634 500. Näiteks viis aastat varem oli neid 636 900.

Küll on suurenenud laenuturu sihtrühma nooremate ehk potentsiaalsete uute laenuvõtjate osakaal. Vanuses 30-44 aastat oli 2018. a lõpus Eestis inimesi 283 200. Viis aastat varem oli neid 273 800. Muutus ei ole küll suur, kuid siiski selgelt olemas.

Kogu eluasemelaenude turu potentsiaalsete klientide arvu õhkõrnast vähenemisest, uute laenuvõtjate sihtrühma arvu mõõdukast suurenemisest ja eluasemelaenude arvu olulisest suurenemisest võiks teha järgmisi järeldusi.

Eluasemelaenudest tulenev Eesti inimeste laenukoormus eurodes ei ole viimastel aastatel ei sisemajanduse kogutoodangu või inimeste teenitavate palkade suhtel suurenenud. Pigem oleme seal näinud vähenemise trendi. Küll näitab eluasemelaenude arvu suurenemine, et üha enam inimesi on otseselt ise või oma lähedase kaudu eluasemelaenudega seotud. Suurem on nii laenuga seotud inimeste absoluutarv kui nende inimeste osakaal kogu potentsiaalsest laenuturu klientide mahust vanuses 25-59 aastat.

Tugev tööjõuturg ehk kõrge tööhõive ja kerkiv keskmine palk on laenuturgu oluliselt laiendanud ehk andnud üha uutele inimestele võimaluse eluasemelaenu võtta ja oma eluasemetingimusi parandada. Arvestades, et üha enamatel inimestel on juba eluasemelaen olemas, mille abil on viimastel aastatel eluase soetatud, ja liiga tihti eluaset ei vahetata, võib näha potentsiaalsete uute laenuvõtjate arvu vähenemist. Kui turul on vähem uusi laenuvõtjaid kandub see edasi tehingute turule ehk elamispindade tehingutel on põhjust ajaloolisest keskmisest tasemest oluliselt kõrgemalt pisut allapoole tulla.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474