Autor: kinnisvarauudised.ee • 10. jaanuar 2020

Omanike Keskliit: üüriseaduse muudatused ei lahenda puuküürnike probleemi

Eesti Omanike Keskliidu hinnangul on Justiitsministeeriumi väljatöötatud võlaõigusseaduse üürisätete muudatused väga oodatud ja elavdavad üüriturgu. Puuküürnike küsimus jääb keskliidu pettumuseks siiski lahendamata.
EOKL esimees, notar Priidu Pärna
Foto: Andres Haabu

Liidu esimehe Priidu Pärna sõnul on pärast aastaid ümarlaudu ja arutelusid jõutud eelnõuni, mis arvestab üüriturul 20 aasta jooksul toimunud muudatusi ja lisab üürisuhtesse lepinguvabadust ehk võimalust osapooltel asju asjaolusid arvestades kokku leppida. „Oluline on lepptrahvide esmakordne kokkuleppimise lubamine üürisuhtes, kui üürnik ei pea kinni kokkulepetest, samatu avaramad võimalused üürilepingut lõpetada pikaajaliste võlgnevuste korral. Justiitsministeerium on siin leidnud üürnikke ja üürileandjate huve arvestavad tasakaalukad lahedused,“ kinnitab Pärna.

Loe lisaks
Eelnõu loob võimaluse paindlikumaks ja stabiilsemaks üürituruks

Omanike pettumus on siiski selles, et eelnõu ei tegele puuküürnike küsimuse lahendamisega, millest tulenevalt 2013.a üldse üüriseadusandluse muudatused päevakorda tõusid. Kui üürnik ei lahku lepingu lõppemise või ülesütlemise tõttu eluruumist, siis tuleb jätkuvalt valduse vabastamiseks alustada pikka kohtuteed.

Priidu Pärna sõnul ootavad omanikud ja üürileandjad, et eelnõu ka selle üüriturgu piirava probleemi lahendaks ja pakuks lihtsamaid võimalusi pahatahtlikust üürnikust vabanemiseks kohtutäituri abil. Võimalik oleks kohtumenetluses lihtsama erimenetluse loomine, menetlustähtaegade kehtestamine või kuulutada omavalitsuse üürikomisjoni otsus väljatõstmise asjus koheselt täidetavaks. „Eelnõu mõnes mõttes isegi muudab omaniku õigusi selles vallas ahtamateks – nimelt ei oleks korteri ostnud isikul õigust enam varasemat üürilepingut üles öelda, kui ta vajab ostetud korterit endale elamiseks,“ lisab Pärna.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474