Autor: kinnisvarauudised.ee • 14. jaanuar 2020

Vaata, milline näeb tulevikus välja Rakvere riigigümnaasium

Rakvere riigigümnaasiumi arhitektuurikonkursi võitis arhitektuuribüroo Salto ideekavandiga „Pargielu“. Ideekavandi autorid on Maarja Kask, Ralf Lõoke ja Martin McLean.
Võidutöö "Pargielu" ülaltvaates
Foto: Salto

Projekti arendaja Riigi Kinnisvara ASi hinnangul annab uus riigigümnaasium uue ilme kogu Rakverele, täiendades oma eristuva ja dünaamilise lahendusega linnaruumi.

Kool on plaanis ehitada ajaloolise Rakvere Gümnaasiumi vahetusse lähedusse L. Koidula, Tuleviku, Vabaduse ja Võimla tänavate ringristmiku kohale.

Riigi Kinnisvara projektidirektor Raivo Toom kinnitas, et žürii hinnangul on võidutöö “Pargielu” arhitektuurselt vormilt jõuline ja teistest selgelt eristuv töö. „Koolihoone maht loob märgilise aktsendi mitte ainult lähiümbruse linnaehituslikule kontekstile, vaid kogu Rakvere linnale. Riigigümnaasiumi hoonest võib saada uus Rakvere sümbol. Ideekavandi kikilipsukujuline plaanilahendus loob dünaamilise väliruumi pargi ja Vabaduse väljaku vahele. Planeeritav hoone loob uue linnaehitusliku paradigma.“

Arhitektuurikonkursi teine koht läks ideekavandile „Vahvel“, mille esitas konkursile arhitektuuribüroo Kuu ning autoriteks on Liis Juuse, Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Kristo Põlluaas ning Juhan Rohtla.

Kolmanda koha saavutas ideekavand „Väljakool“, autoriteks Tõnu Laanemäe, Karlis Lauders, Rita Laudere, Zane Kalniņa ning Rasa Grāvīte arhitektuuribüroost SYMPTOM ARHITEKT OÜ ja SIA LAUDER ARCHITECTS.

Ergutuspreemia võitsid ideekavandid „Dialoog“, autoriks Egon Metusala ja Liis Uustal arhitektuuribüroost MA OÜ ning „Pesakast“ arhitektuuribüroo Molumba ning autorid Karli Luik, Johan Tali, Harri Kaplan ning Tamara Nesic.

Rakvere riigigümnaasium on planeeritud ca 540 õpilasele ning ca 60 õpetajale ja muule personalile. Õppehoone eeldatav suletud netopind on ca 4100 m2.

Rakvere riigigümnaasiumi arhitektuurikonkursi žüriisse kuulusid esimees Indrek Riisaar Haridus- ja Teadusministeeriumist ning liikmetena Angeelika Pärna, Rakvere linnaarhitekt, Eesti Arhitektide Liidu arhitektid Urmo Mets, Peeter Pere ja Mari Hunt. Žürii töösse andsid oma panuse hääleõiguseta liikmed Mirjam Abel ja Anni Martin Muinsuskaitseametist. Konkursi võistlusülesande koostas ja žürii tööd koordineeris arhitekt Ivar Lubjak.

Ideekonkursi preemiafond on kokku 24 000 eurot. I koht 9000 eurot, II koht 7000 eurot ja III koht 5000 eurot. Ergutuspreemiaid anti välja kaks ning kokku summas 3000 eurot. Võistluse tähtajaks esitati 16 ideekavandit.

Järgmisena korraldab Riigi Kinnisvara AS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse projekteerimistööde tellimiseks ideekonkursi võitjaga. Gümnaasiumihoone ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

Vaara galeriid võidutööst ja teistest auhinnatud kavanditest

I koht arhitektuuribüroo Salto ideekavandiga „Pargielu“
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474