Autor: kinnisvarauudised.ee • 4. veebruar 2020

N.R. Energy ehitas Tapale keskkonnasõbraliku reservkatlamaja

Soojatootja N.R. Energy rajas Tapale Leina tänavale uue, ligi 2,7 miljonit eurot maksva biokütusel reservkatlamaja, mis vastab Euroopa Liidu rangetele keskkonnanõutele ja aitab parandada Tapal soojusenergia varustuskindlust.

Autor: N.R. Energy OÜ

N.R. Energy OÜ juhataja Ahto Tisleri sõnul on Tapa uus katlamaja testrežiimil sooja tootnud juba paar kuud, kuid sai sel nädalal Tapa vallavalitsuselt kätte ametliku kasutusloa ja alustab nüüd ametlikult soojatootmist. „Leina tänava reservkatlamaja on igapäevaselt töös ja toetab Tapa põhikatlamaja tööd. Tänu uuele katlamajale toodetakse nüüd kogu Tapa toasoe tavaolukorras taastuvenergiast – hakkepuidust. Täisautomaatses katlamajas töötajad pidevalt kohal ei viibi ja vajadusel käivad olukorda üle vaatamas N.R. Energy spetsialistid,“ selgitas Tisler.

Tapal, Leina tn 14a asuv katlamaja läbis viis kuud kestnud ehitustööde käigus põhjaliku renoveerimise, mille käigus hoone sai nii uued hakkpuidul töötavad soojatootmisseadmed kui ka kaasaegse välisilme. „Tegu on Eestis esimese katlamajaga, mille renoveerimistööd ja uued seadmed vastavad täielikult Konkurentsiametis heakskiidetud konkursil nõutud rangetele tingimustele,“ lausus Ahto Tisler. Renoveerimise projekti juhtis taastuvenergia lahendustele spetsialiseerunud konsultatsioonifirma ICP Solutions.

Autor: N.R. Energy OÜ

„Tapa katlamaja on Eestis esimene, kus mitte ainult ei järgita 2018. aasta lõpust kehtima hakanud Euroopa Liidu määrust, mis nõuab vähem kui 50 mg eralduvat tolmu väljuva õhu kuupmeetri kohta, vaid tegelikult oleme suutnud tänu uudsele elektrilisele filtrile saavutada tahkete osakeste heitme alla 30 mg/m3 väljuvas õhus. Sotsiaalselt vastutustundliku ettevõttena näeb N.R. Energy muude tegevuste kõrval vajadust tagada ümbruskonnas ka maksimaalselt puhas õhk. Tänu uuele filtrile saab Tapa õhk vähemalt katlamaja ümbruses eeskujulikult puhtaks ja parem põlemisprotsess tekitab vähem tahma ning tagab efektiivsema soojatootmise,“ ütles Tisler.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu tegevjuhi Siim Umbleja sõnul näitab Tapa reservkatlamaja uut trendi, mis suunas kaasaegne soojusenergeetika liigub. „Toimiv kaugküttevõrk ning kaasaegse kaugküttejaama maailmatasemel puhastussüsteemid tagavad linnades puhta välisõhu ja varustuskindluse,“ märkis Umbleja.

N.R. Energy investeeris reservkatlamaja renoveerimisse umbes 2,7 miljonit eurot. N.R. Energyl on Tapal kokku kolm katlamaja.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806