Tõnu Toompark • 18 veebruar 2020

Eluasemelaenude käive on kasvanud 9 aastat järjest

2019. a lõpu seisuga oli eluasemelaenude jääk Eesti panga andmetel 8,12 miljardit eurot. Aastaga on eluasemelaenude jääk kerkinud mõõdukalt tempokalt 6,8%. 2019 IV kvartali jooksul kasvatas eluasemelaenude jääk uute eluasemelaenude väljastamine 378 miljoni euro väärtuses. Kogu 2019. aastal anti uusi eluasemelaene välja 1,4 miljardi euro eest.

Foto: Liis Treimann

Eluasemelaenude väljastamise trend on olnud püsivalt positiivne. See tähendab, et viimased 9 aastat on iga kvartali jooksul väljastatud eluasemelaenude käive olnud aastatagusest suurem. 9 aastat püsivat laenukäibekasvu ja 8 aastat püsivat laenujäägi kasvu panevad küsima, kas laenukoormus on kasvanud ehk liiga kõrgele, kus see seab piiranguid kinnisvaraturule?

Laenukäibe ja -jäägi kasv on olnud siiski paralleelsed nii majanduse nominaalkasvu, palkade kasvu, aga ka elamispindade tehingute käibekasvuga. Nii võib öelda, et elamispindade turu olulised näitajad liiguvad enam-vähem samas tempos ja samas suunas.

Nii võib kinnisvaraturu aktiivsust hinnata kõrgeks ja tasakaalus olevaks.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806