Autor: Ehitusuudised • 21. veebruar 2020

Ehituslubade menetlus võib muutuda kordades kiiremaks

Kultuurikatlas World Summit on Digital Built Environment (WDBE) eelüritusel tutvustatakse täna digitaalseid lahendusi, mille abil muutub ehituslubade protsess enamjaolt automaatseks.
Eesti plaanib rakendada ehitise kolmemõõtmelise infomudeli (BIM) ehituslubade protsessi.
Foto: MKM

Mitmed riigid astuvad esimesi samme ehitise kolmemõõtmelise infomudeli (BIM) rakendamiseks ehituslubade protsessis ning majandusministeeriumi (MKM) teatel on "selles juhtlaevas koha sisse võtnud ka Eesti".

Riigi nägemuse kohaselt võiks infomudel juba lähiaastatel asendada mahukat ehitusprojekti dokumentatsioonipakki, mille haldamine ja taotlemiseks ettevalmistamine on praegu kõrge halduskoormusega tegevus.

MKMi ehitus- ja elamuosakonna digitaalehituse valdkonnajuhi Jaan Saare sõnul on infomudelil kõrge potentsiaal ehitisregistris taotlemise ja menetlemise automatiseerimisel, sest see lahendus võimaldab ehitisi kirjeldavaid andmeid masinlugeda.

"BIM-põhine protsess tähendab ehituslubade menetluses täiesti uue ajastu algus, sest see võimaldab praegust protsessi kordades kiirendada ning avab ukse uutele intelligentsetele andmepõhistele lahendustele, mille tulemusena saame teha paremaid otsuseid meie ehitatud keskkonna arendamisel," märkis ta.

Senised eksperimendid BIM-põhiste lahendustega Norras, Hollandis ja Singapuris on näidanud, et digitaalprotsess on kiirem ja odavam kui käsitsi töötlemine. Lisaks loovad infomudelid ehitussektorile potentsiaali ka pikemas perspektiivis, kuna täpsemad ja masintöödeldavad andmed kasutatud materjalide ja mahtude kohta võimaldavad teostada kvaliteetsemat prognoosi ehitusmaterjalide tarneahelate juhtimiseks või ehitusjäätmete käitlemiseks.

Tänasel WDBE eelüritusel jagavad oma kogemusi selle suuna eksperdid Saksamaalt, Inglismaalt, Soomest, Eestist ja Hollandist. Arutatakse ka tulevikusuundi, lähtudes juba praegu olemasolevatest prototüüpidest ja esimestest rakendustest.

Üritust korraldab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös Euroopa Liidu BIM-töörühmaga. Tegu on osaga eelürituste sarjast, mis tipneb 2020. aasta septembris Helsingis ning Tallinnas toimuva digitaalse ehitatud keskkonna maailma tippkohtumisega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474