Autor: kinnisvarauudised.ee • 17. oktoober 2022

Kinnisvara Kanaari saartel – millist saart valida?

Vene-Ukraina sõja eest pakku minna või kliimapagulasena vaheldust otsida või ehk lihtsalt pensionipõlve nautida - selleks on Kanaaride sulnis keskond ju meelitav variant, näiteks kolmetoalise korteri ruuduhind algab 1355 eurost, kirjutab kinnisvaramaakler ja -giid Eike Feigenbaum.

Eike Feigenbaum

Kinnisvaramaakler ja -giid Eike Feigenbaum Kanaaridel.

Kinnisvara Kanaari saartel – millist saart valida?

Ütled Kanaarid ja enamusele seostub see vaid Gran Canaria või Tenerife saartega, aga saame tuttavaks – meid on siin kokku 13 imekaunist Õnnesaart ehk muistsetest aegadest uhke nimega Fortunate Islands! Kaheksal Saaremaa, Hiiumaa, Muhumaa ja suuruselt väiksemagi saare peal elavad siin Kanaari saartel inimesed, kuid on veel meeletult ilusad 5 imetillukest Kanaari saart, kus enamasti elavad haruldased sisalikud ja rannas laavakividel ronivad krabid! Aga kui on kindel plaan Kanaaridele Aafrika päikese alla oma raha pangast ära tuua – millist saart siis nendest valida?

Alustada tuleks, nagu ikka ja alati, kuldsest küsimusest – milleks?

Kas on soov investeerida, osta oma palmisaare suvila või tulla siia elama? Isegi sel viimasel puhul tuleb teha raskeid valikuid saarte, piirkondade, kliimavöötmete, maakondade ja ka objektide vahel.

Arvestada tuleb paljuga:

•Kas kolivad kaasa lapsed?

•Kas kättesaadavas kauguses on koolid-lasteaiad?

•Kas kolid siia veetma oma pensionipõlve?

•Kas lähedusse jäävad pigem arusaadavat keelt kõnelevad tohtrid ja raviasutused?

•On seal abistav-toetav eestlaste kogukond sotsiaalseks läbikäimiseks?

Kui küsimusele „Milleks?“ on kenad vastused kõik valmis, siis edasi võikski käsnana imada pigem harva levivat infot: mis võiks toimuda neil Kanaari saartel, mille nimi ei ole Gran Canaria, ega Tenerife, millest me kõik suhteliselt palju teame? Supersoodne palmisaare kodu hind on küll meelitav, aga samas ei näita see, kas saar on üldse elamiskõlblik või hakkab seal juba kolmandal päeval igav.

Üldjoontes on valik juba nagunii kiiduväärt – Kanaari saared on kuulutatud top sihtkohtade hulka elukohavahetuseks kindlustusfirmade poolt (caserexpatinsurance.com), ekspattide elukohtade edetabelite esikümnesse (expatica.com, internationalliving.com) ja tunnistatud ka mõjukaimate rahameeste poolt investeerimisväärilisteks. Juba kümnend tagasi nimetas Briti mõjukas ajaleht Guardian Tenerife pealinna maailma 5 parima linna hulka, kus elada. Alles äsja pandeemia aastatel investeeris ameeriklasest miljardär Warren Buffet kinnisvarasse Hispaanias, küll mandril, aga siiski nähes siin perspektiivi. Hispaania oli suurte rahvusvaheliste investorite luubi all juba paar aastat tagasi – maailma suuruselt teine investeerimisfond Blackstone paigutas 9,8 miljardit eurot Euroopa kinnisvarasektorisse, sealhulgas ka Hispaania kinnisvarasse.

Mille järgi saart valida?

Pensionipõlveks soovitatakse elamiseks lummavate vaadete ja loodusega Lanzarote saart; linna ja looduse kombinatsiooni armastavatele inimestele Gran Canaria ja Tenerife pealinnasid ning nende ümbrust. Kes soovib eraldatust, vaikust ja rahu need võiks vaadata La Gomera, La Palma ja nullmeridiaani saare El Hierro kinnisvara objektide vahel ringi. Kes armastab surfata ja valgeid lõputuid liivarandasid, mida teistel Kanaari saartel vaevu leiab, ning keda soojad püsivad passaattuuled sugugi ei sega – see armub ilmselt hetkega ära hoopiski Fuerteventura saaresse. Seda veel eriti, kui sealseid suurte saarte kinnisvarahindadest oluliselt soodsamaid ruutmeetri hindasid näeb.

Kes planeerib, et koliks lastega kohe neile saartele, kus asuvad ülikoolid on neile hiljem saadaval – see peaks saartele rajatud 3 ülikooli tõttu valima, kas Tenerife või Gran Canaria saare vahel. Kellele ütleb eelarve, kui palju kulutada tohiks oma Kanaari saarte kinnisvara peale ning sooviks saada maksimaalselt ruutmeetreid minimaalse raha eest, sel tuleks vaadata 2021. aasta kõnekat statistikat läbi numbrite.

Valisin artiklis allpool hinnanäiteks just 3-toalise korteri ruutmeetri hinna, kuna Eestist ära kolijaid, kes pigem otsivad kinnisvara meie saartel elukoha vahetamise eesmärgil, on viimastel aegadel arvestatavalt palju, võrreldes varasemate aastate investeeringuhuvilistega. Põhjuseks loomulikult pandeemiaga inimestes tekkinud ärevus oma tuleviku osas ja Vene-Ukraina sõda Euroopas, mis on pannud paljusid peresid Eestis ja teisteski piiriäärsetes riikides mõtlema, et raha seismine pangas tekitab vähem turvatunnet kui kinnisvara kaugel palmisaarel päikese all, kuhu ilmahulluste eest soovi korral perega peitu pugeda.

Koht
3-toalise korteri ruutmeetrihind
Lanzarote saar, Arrecife linn1 355
La Palma saar, Las Palmase linn1 402
Tenerife saar, Santa Cruz de Tenerife linn1 428
Gran Canaria saar, Las Palmase linn1 906
Tenerife saar, Adeje maakond2 250

Kõigil Kanaari saartel on ju samaväärselt soodsatele kinnisvarahindadele boonuseks aastaringne imeline soe suveilm ning igaühe maitsele vastavad soojakraadid saab oma uue kodu juures valida erinevatel saartel erinevates ilmakaartes kinnisvara soetades. Huvipakkuvat asukohta otsides annavad Tenerife kuus erinevat mikrokliimavöödet ostjale üsna suure valiku otsustamiseks – kui palju päikest on piisav, kui palju vihma, tuult või pilvisust keegi suveks peab.

Maksumäärad on pigem mõistlikud, kinnisvara on särtsakalt likviidne ja turism saartel on peale pandeemiat elavnenud superkiirusel: lisandunud on totaalselt uus turistide grupp ameeriklaste näol tänu uutele otselendudele New Yorkist, seega investeerijad saavad erinevatel saartel erinevate rahvusgruppide soove arvestades oma investeeringu sihipäraselt head tootlust panna teenima, ning ka eri Euroopa riikide rahvad armastavad igaüks oma Kanaari saart.

Pikemalt kõigest sellest oleme rääkimas ohtra pildi- ja videomaterjaliga Äripäeva veebiseminaril, mis toimub 8. novembril kell 15.00-16.30 internetis Äripäeva veebiseminaride keskkonnas pealkirja all “Kinnisvara Kanaari saartel – Millist saart valida?”.

Keda huvitab, kuidas kinnisvaraost Kanaari saartel Hispaania Kuningriigis tehniliselt käib saab järelvaadata veebimiseminari SIIT

Kellel on suurem investeerimishuvi ja soov tegeleda puhkusemajutusega need leiavad infot möödunud veebiseminarilt SIIT

Ning kuidas ennast ette valmistada kinnisvaraostuks Kanaaridel, saab kuulata SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474