17. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BTA ja IF „võitlevad“ Balti kahjukindlustusturu 2 positsiooni eest

Balti riikide 2009. aasta kokkuvõttes on suurima turuosaga kahjukindlustusseltsiks RSA (Eestis tegutseb Codani filiaalina). RSA „edu“ põhineb asjaolul, et nende Läti ja Leedu firmade puhul on tegemist endiste riiklike kindlustustega.

Eestis alustas RSA kolm aastat tagasi valgelt lehelt. Arvestades RSA Eesti potentsiaali (väga professionaalne kaader ja head tooted) ei kaota Balti mastaabis RSA tõenäoliselt lähiaastatel juhipositsiooni. IFi teise koha aluseks on samuti vana Eesti Riikliku Kindlustuse portfell. Lätis ja Leedus on IFi positsioon oluliselt nõrgem.

Lähiaastatel IF Eestis tõenäoliselt turuosa oluliselt ei paranda, samas Lätis ja Leedus on neil kasvupotentsiaali. Seega saab öelda, et Balti kahjukindlustusturu esimesed kaks kohta tulevad üheselt endistest riiklikest kindlustustest.

Kolmandaks Balti lõikes tõusis eelmisel aastal 1993. aastal asutatud BTA Kindlustus. Arvestades asjaoluga, et tegemist on nullist ülestöötatud firmaga, on 17 aastaga Lätis turuliidri staatuse (24%) saavutamine ja Leedus number 2ks tõusmine väga hea tulemus.

BTA Kindlustus on järgnevaks perioodiks põhirõhu pööranud Eesti turule, et ka siin enda positsioone oluliselt parandada. Arvestades Balti lõikes number 2 (IF) ja 3 (BTA) väga väikest vahet (ca 4 miljonit eurot), on oodata nende seltside vahel tõsist rebimist Balti teise koha nimel. Kindlasti ei saa unustada ka kolmandaks jäänud ERGOt ja eriti neljandal positsioonil olevat Gjensidiget. Kuigi ERGO on enda positsioone viimasel ajal oluliselt loovutanud, on neil suur müügivõrk ja professionaalsed tooted, mis iseenesest annavad lootust, et enda positsioonide loovutamine suudetakse peatada.

Gjensidige (Norra kahjukindlustusturu liider) saavutas Lätis eelmisel aastal hea tulemuse ja nende kasvupotentsiaal Eestis on hea. Balti mastaabis võib Gjensidigel kolmanda koha saavutamine olla lähiaasta(aastate) küsimus. Samuti omab kasvupotentsiaali Baltikums, kes on avalikult teatanud 2010. aastal Eestis ja Leedus filiaali avamisest.

Olavi-Jüri Luik

BTA Kindlustus, juhataja asetäitja

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474