Autorid: Kristi Kool, Lauri Leet, kaasautor • 8. mai 2019

Hammerhead ehitab Kaliningradi elurajooni

Kinnisvara arendusettevõtte Hammerhead rajab Venemaale Kaliningradi elamukvartalit. Suurimad probleemid on olnud seotud finantseerimise ja ehitusettevõtte leidmisega, kinnitasid Hammerheadi esindajad Äripäeva raadiosaates „Eetris on ehitusuudised.“
Scandic Park Kaliningradis
Foto: Hammerhead

„Meie arenduste alged on eelmise buumi ajal, kus kõik püüdsid oma tegevust laiendada teistesse riikidesse, ja nii ka meie,“ rääkis Hammerheadi Kalingigradi osakonna kinnisvaraarenduse juht Risto Abel.

„Esimest korda läksime Kaliningradi 2008-2009 ja ostsime kokku erinevaid kinnistuid ning ka kehtivaid maade üürilepinguid. Pooled objektidest lihtsalt haihtusid,“ tunnistas Abel ja lisas, et juhtunu oli õpetlik kuigi valus kogemus.

Hammerheadi juhatuse esimees Allan Kool lisas, et äritegevus Venemaal on ikka seotud riskidega. „Venemaal on hoopis teine keskkond, juriidiline taust, finantseerimiskeskkond, ettevõtluskultuur. Tõsi, kui 2008 sisenesime, ostsime tunduvalt rohkem objekte kui praegu käes on. Midagi oleme maha müünud, midagi kaotanud, riskid ongi realiseerunud. Ja ükskõik kui kindlalt me ennast täna Venemaal tunneme, tajume selgelt seda, et keskkond ei ole riskivaba.“

Terviklik arendamine Venemaal uudisasi

Praeguseks on ettevõttel Kaliningradis töös 2 objekti. „30mnel hektaril paiknev elamuarendus Scandic Park ja 12 hektarit ringtee ääres, kuhu on plaan rajada tööstuspark.

„Scandic Parki esimene etapp on algamas. Kunagi ostsime sealt ära maa üürlepingud, tänaseks päevaks oleme saanud maa erastada, kinnistule vedada vajalikud kommunikatsioonid nagu vesi, gaas, elekter,“ tutvustas Abel tehtud töis. Esimeses etapis ehitatakse valmis 37 korterit, mis ehitatakse ridamaja tüüpi elamutesse. Arendusse on kavandatud ka neljakordseid kortermaju ning 6 hektarit kinnistust jääb hoopis äriotstarbeliseks, sest see osa maast paikneb sobivalt ristmiku ääres.

Saatekülalised kinnitasid, et Eestis juba harjumuspärane arendustegevus, kus majadele lisaks ehitatakse valmis kogu kvartal sinna kuuluva taristu ja õueala ja valgustusega, on Venemaal uudiseks. „Meie hakkame ehitama keskkonda. Kaliningradi linna ääres asuvad elurajoonid on tulvil uhkeid ja kalleid maju, aga valmis keskkonda pole. Kui ema astub lapsekäruga uhkest majast välja, pole tal kohta, kus jalutada,“ tõi Abel näite.

Selle võrra on uusarenduse korterid ka veidi kallimad. Esialgne kartus, et turg ei võta hinda vastu, osutus siiski alusetuks. „Küsitakse ikka, miks hind niipalju kõrgem, aga kui aru said, mida pakutakse, siis on kõik rahul.“

HAMMERHEAD TULEB KONVERENTSILE!

Hammerheadi Kalingigradi osakonna kinnisvaraarenduse juht Risto Abel räägib Venemaal arendamise kogemustest ja plaanidest 21. mail toimuval Kinnisvaraarenduse konverentsil.

Vaata, kes veel esinevad ja registreeru SIIN

Kohalikud pangad suhtuvad kahtlustavalt

Venemaa koostööpartnerid, ka kohalik võim on olnud pigem toetav. Raskusena nimetas Risto Abel ehitusfirma leidmist. „Meie Eesti peatöövõtufirmad on kõrgtase. Meil on spetsialistid! Seal on hea ehituspartneri leidmine kõige raskem probleem,“ kinnitas Abel. Teine raskus on tema sõnul panga finantseering. „Kuna ma olen seal siiski välismaa mees, kellel pole kohapealt ühtki varasemat projekti ette näidata, siis nende jaoks on see vastuargument laenuandmisele.“ Praeguseks on Hammerhead saanud Kaliningradi pankadest mõned eitavad vastused, aga osa läbirääkimisi on veel pooleli.

„Kui laenu ei saa, peavad kõik osanikud oma raha eest esimese etapi valmis ehitama, et projekti tõestada,“ ütles Abel. Küll aga on leitud ehitusettevõtja ja plaan on juunikuus tööga pihta hakata

Teine Hammerheadi projekt Kaliningradis on praegu veel niiöelda paberil. Ettevõtte erastas ringtee ääres krundid, kuhu plaanib rajada tööstuspargi.

„Pole veel teada, millal ehitama hakkame. Küll aga on näha, et ka Venemaal on puudu stock-office tüüpi hoonetest. Sellest ka idee püüda sinna analoogset kontseptsiooni luua,“ kinnitasid saatekülalised.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474