Autor: Kristi Kool • 18. juuli 2019

Kuidas saada rohebürooks?

Kontorist alguse saavate keskkonnamõjude vähendamine on järjepidev töö, mis annab tulemusi siis, kui kõik töötajad sellega kaasa tulevad. Eestis on võimalik kolmeks aastaks taotleda Rohelise Kontori sertifikaati, mida annab välja Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon.
Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooni juhatuse liige, Eesti Energia keskkonnateenistuse arendusjuht Tõnis Meriste
Foto: Raul Mee, fotograaf

Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooni juhatuse liikme, Eesti Energia keskkonnateenistuse arendusjuhi Tõnis Meriste sõnul on viimase 100 aasta jooksul Euroopas ja ka mujal maailmas kontoris töötavate inimeste arv oluliselt kasvanud. „Euroopa Liidus võib see olla koguni pool töötajatest,“ rääkis Meriste konverentsil Säästlik Hoone 2019. „Sellest tulenevalt panustavad kontoripõhised tegevused kas otse või kaudselt märkimisväärselt keskkonnamõjudesse. Nii ressursikasutusse, energiakasutusse ja jäätmetekkesse,“ kinnitas Meriste.

Üheks võimaluseks saada keskkonnasõbralikum büroo, on ehitada uus ja kaasaegne hoone, mis ehitatud energiasäästlikumaks. Kuid ka olemasolevat büroopinda saab saab Meriste sõnul tegevuste ja käitumisega muuta keskkonnasõbralikumaks.

Rohelise kontori sertifikaat

Kõikvõimalikke sertifikaate on palju ja oluline on teha vahet, milline hindamisüsteem või sertifikaat on adekvaatne. „Eestis antud hetkel annab Rohelise Kontori sertifikaate välja Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon. Sertifikaat kehtib kolm aastat, vastava koolituse, juhendamise ja abistamisega tegeleb SA Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskus ehk SEI Tallinn. „Rohelise kontori sertifikaat näitab, et kontoris on olemas keskkonnamõjude juhtimise süsteem ja töötajad tegelevad teadlikult nende vähendamisega,“ kinnitas Tõnis Meriste.

Põhimõtteliselt sammud, mida teha

1. Tagage juhtkonna toetus.

2. Määrake Rohelise kontori koordinaator ja töörühm.

3. Selgitage välja kontori keskkonnaaspektid ehk viige läbi keskkonnaülevaatus

4. Koostage kontori keskkonnapoliitika.

5. Püstitage keskkonna eesmärgid ja koostage tegevuskava

6. Leppige kokku keskkonnalased käitumisreeglid ja rakendage meetmed

7. Kaasake töötajaid

8. Jälgige ja mõõtke kontori keskkonnategevust

Vesi, prügi, paberid ja muu

Kohti, kus keskkonasäästlikumalt käituda, on büroodes küllaga. Meriste toob näiteks nii energia- kui veekulu ja pabermaterjalide väljaprintimise vähendamise. Samuti saab ka kontoris koguda jäätmeid liigiti neid eelnevalt sorteerides. "Inimene on mugav, kui panna talle prügikast töölaua kõrvale, siis visatakse kõik jäätmed sinna kokku. Kui jäätmete kogumiseks on kontoris eraldi kastid, hakkavad inimesed neid kasutama," kinnitas ta.

Ka ürituste ja koosolekute korraldamisel on Meriste sõnul keskkonnasäästlike kohti, alates transpordikulude vähendamisest, mida saab tagada näiteks Skype-koosolekutega lõpetades pakendatud pudelivee jagamise lõpetamisega.

"Väga oluline on parandada töökeskkonda ka töötajate tervise aspektist. Korraldada nii, et inimesed liiguks rohkem, viia liikumise populariseerimiseks läbi erinevaid võistlusi ja konkursse."

10. oktoobril toimub Tallinnas Ärikinnisvara halduse konverents. Konverentsi kava saab avalikuks augustikuus, kuid piletid on juba müügil ja kuni 1.08 ekstra soodsa hinnaga. Registreeru konverentsile SIIN

Sertifikaat ja selle uuendamine

Tegevuse ülevaatamiseks on olemas kontrollküsimustik, mis mõõdab ja hindab kontori edusamme, rääkis Meriste konverentsil. Neil, kes ettevõtete taotleda Rohelise Kontori sertifikaati, stuleb täita kontrollküsimustik ja saata see Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioonile. "Selleks, et tuvastada, kas kirjutatu ja tegelikkus ühitivad, toimub vastavusehindamise välisaudit mille tulemustest lähtuvalt väljastatakse rohelise kontori tunnistus," ütles Meriste.

Kontor, kes saanud mõne muu analoogse rahvusvaheliselt heakskiidetud sertifikaadi, väljastatakse Rohelise Kontori tunnistus juba selle sertifikaadi põhjal

"Rohelise kontori süsteemi tuleb hoida pidevalt elus, tegemist on elustiiliga. Kolme aasta möödumisel peab ettevõte uuesti tõestama, et keskkonnaalased tegevused on endiselt jõus ja protsess jätkub.Selleks tehakse kordusaudit ja uus tunnistus antakse taas kolmeks aastaks," selgitas Tõnis Meriste.

Kuula Tõnu Meriste ettekannet "Büroohooned teel "roheliseks" Äripäeva saatest Lavajutud

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474