Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 29. juuli 2019

Katused korda asjatundjate abiga!

Katuse korrasolekust oleneb kogu hoone seisund. Hooldamata ja amortiseerunud katuse süül tekkinud läbijooksud võivad oluliselt kahjustada nii ehitise konstruktsioone, kui ka tehnosüsteeme. Kinnisvara haldajad on seda mõistnud ning aasta-aastalt kasvab huvi majade ja tootmishoonete katused kaasaegsete vahendite ja moodsate materjalide abil korda teha.

Kuna kogu katuse renoveerimine võib osutuda küllaltki kulukaks, minnakse sageli siiski seda teed, et hinnatakse põhjalikke kogemusi omandamata pealiskaudsel vaatlusel olukorda ja korrastatakse kõige hädapärasemad läbijooksud. Tihti praktiseeritakse seda suurte lamekatuste puhul, millest osa on ehitatud juba möödunud sajandil ning mida siis aastakümnete vältel on käepäraste vahenditega lapitud. Muidugi ei taga pidev pealiskaudne paikamine katuse vettpidavust ning nii on perioodilised läbijooksud vanemates tootmis- ja laohoonetes sage nähtus.

EIS kahjustunud ala
Foto: Katuseseire OÜ

Innovaatiline aeg pakub uusi lahendusi

Ajal, mil arvutiseeritus ja tehisintellekt teevad võidukäiku, pole kuidagi põhjendatud hädapäraste vahenditega mööda katust silgata ja esmamuljet usaldades hinnata, kuhu tuleks uus plaaster peale tõmmata. Lamekatuste tõhusaks remondiks ning protsessi ettevalmistamiseks on olemas kaasaegsed vahendid ning tehnoloogiad, mida kasutades võib läbijooksumured aastateks unustada. Vastutustundliku haldaja ülesanne on end võimalustega kurssi viia.

Kasutame asjatundjate abi

On vana tõde, et kui soovida mõnd probleemi kiirelt ja säästlikult lahendada, tuleb kasutada asjatundjate abi. Jalgrattaleiutajate aeg on jäädavalt möödas ning rahuldava tulemuse saavutamine ükskõik millises eluvaldkonnas, eeldab spetsiifiliste oskuste valdamist ja põhjalikku erialast ettevalmistust.

1 Partner Haldus OÜ hallatavate kinnisvaraobjektide hulgas on arvukalt lamekatusega hooneid ja mis seal salata, olime nendega vihma ja lumesulaperioodidel lausa hädas. Nii sundis praktiline vajadus meid katuseprobleemile professionaalset lahendust otsima, sest enda teadmistest nappis. Õnneks leidsime kontakti lamekatuste seisukorda hindava, defekte kaardistava ning eksperthinnanguid koostava OÜ-ga Katuseseire, mis kasutab Soome analoogses ettevõttes juba aastaid edukalt kasutusel olevat tehnoloogiat ja oskusteavet.

Niiskustest skaneeritud alas
Foto: Katuseseire OÜ

Mida katusetargad pakuvad

Katuseseire OÜ asjatundjad inspekteerivad ja hooldavad nii SBS bituumen- kui ka plastrull materjalidest PVC katuseid. Töös lähtutakse komplekssest lähenemisest, mis avaldub kolmes põhimõttes – kontrolli, hoolda, paranda.

Esmalt tehakse asjatundliku visuaalse vaatluse või elektri impulsse kasutava seadme abil kindlaks katuse seisukord, kahjustuste ulatus ning parandamist vajavad kohad. Moodne inspekteerimistehnoloogia sobib kasutamiseks nii uuemate kui päevinäinud katuste seisundi hindamisel. Elektriimpulsiga tuvastatakse ka raskelt leitavad vigastused ning varjatud lekkekohad. Inspekteerimistulemustest lähtudes valmib ekspertaruanne, mis on aluseks järgnevatele hooldus- ja parandustöödele.

Katuse korrashoid eeldab regulaarsust

Hoidmaks ära ebameeldivaid üllatusi, tuleb katuse sisukorda hinnata kaks korda aastas – kevadel lume sulamise järgselt ja sügisel enne esimesi lumesadusid. Paha ei tee katuse seisundi hindamine ka peale laastavamaid torme ning siis, kui katusel on teostatud tehnosüsteemide paigaldust.

Katuseseire OÜ pakub katuse seisukorra hindamisel kolme võimalust. Neist lihtsam on pakett, mis sisaldab visuaalset seiret, millele toetudes koostatakse põhjalik fotodega varustatud raport võimalike riskikohtade loeteluga ning soovitustega vajalike hoolduste läbiviimiseks järgneval viiel aastal.

Katuse pikemast elueast ning säästlikust majandamisest huvitatud kinnisvaraomanikel ja haldajatel on otstarbekas tellida põhjalikum pakett, mis lisaks vaatlusele ja seisundi raportile sisaldab ka vajalikku hooldust. Hooldustööna tehakse katuse koristamist ja nii katuse kui ka vihmavee äravoolukaevude, rennide ja torude puhastamist. Katuse tervise seisukohalt on ju esmatähtis, et vesi saaks vabalt ära joosta.

Kui katusega on pidevaid ja tõsiseid probleeme, millele pole visuaalse vaatluse käigus lahendusi leitud, päästab hädast kõige põhjalikum pakett, kus katus skaneeritakse elektriimpulsi seadmega, mis võimaldab avastada ka kõige varjatumad ning salakavalamad kahjustused. Tavapärasele lisaks sisaldab selle paketi raport katuse eskiisi, kus on toodud asukohapõhiselt välja kõik puudused ning ettepanekud nende kõrvaldamiseks. Raport annab täpse pildi katuse seisukorrast, samuti hinnangu katusekatte paigalduse kvaliteedile.

Katuseseire OÜ koostab pärast inspekteerimist detailsed raportid. Raportid sisaldavad muuhulgas ka katuse eskiisi leitud vigadega. Iga vea kohta on raportis ka täpsed pildid, kirjeldus ja parandusettepanekud. Lisaks märgitakse probleemsed kohad märkevärviga katusele.
Foto: Katuseseire OÜ

Kus viga näed, seal paranda

Kindel katus pea kohal muudab elu mõnusaks. Et see nii oleks, ei tohi unustada katuse kontrollimist, hooldamist ja parandamist. Katuse parandamisega ei tohi oodata, vaid vajaduse tekkides tuleb vigastatud kohad või amortiseerunud pinnad kohe töösse võtta. Nii saab vältida lagunenud katuse põhjustatud kahjusid. Kontrolli, hoolda, paranda – neid kuldaväärt põhimõtteid, mida Katuseseire OÜ esindab, toetab ka 1 Partner Haldus OÜ.

Käesoleva artikli kirjutamise ajaks on 1Partner Haldus OÜ lasknud Katuseseire OÜ-l üle kontrollida lamekatused oma haldusobjektidel Narvas, Tiimani 20, Tallinnas, Sütiste 28 kaubanduskinnisvara objektidel ja Vabaõhukooli 76 kahel kortermajal. Praegu suve ajal on võimalik katused lasta korrastada ja sügisesse jõuda juba muretumalt. Olgem targad oma tööde planeerimisel ja korraldamisel, sest kinnisvara haldamises väljendub see väiksemates kuluarvetes ja klientide rahulolus!

Lisainfo: 1Partner Haldus OÜ haldusjuht Sulev Jaanus, GSM 517 3604, [email protected]

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474