Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 10. märts 2020

Ärikinnisvara turg on muutumises – kuidas sellest maksimumi võtta?

Tänane ärikinnisvara turg on tõepoolest muutumises – üürnikud ootavad üha mitmekülgsemaid võimalusi, aina kõrgemalt hinnatakse stock-office’i tüüpi segalahendusi ning kontoripinda üüritakse ruutmeetrite asemel laua kaupa. See tähendab, et üürileandja peab olema paindlikum, pakkuma rohkem teenuseid ja keskenduma kliendi vajadustele. Selle kõige haldamiseks on aga vaja korralikke töövahendeid.
Moderani juht Kristi Hakkaja aasta lõpus Tallinnas toimunud Nordic Real Estate Forumil
Foto: ANDRE ALTJOE

„Oma mitmekülgse kliendibaasi kogemuste põhjal võime kinnitada, et üürnikud eeldavad lühemaid üürilepinguid, paindlikke üüritingimusi ja rohkem teenuseid majaomanikult. Hea näide on üha populaarsemaks muutuv coworking, kus ühe katuse all töötavad erinevad ettevõtted, sest nad hindavad rohkem paindlikkust, pakutavaid teenuseid ja ei soovi teha suuri investeeringuid üüripinna vahetusel,” ütleb Moderan Solutions juht Kristi Hakkaja. Samuti on populaarsust kogumas erinevad segakasutusega pinnad, mida kinnitavad ka Kinnisvara24, City24 ja Restate Property Advisors artiklis Portaalid võtsid kasutusele uued ärikinnisvara kategooriad.

Samal ajal on aga muutunud ka kinnisvaraomanike ootused, kes soovivad rohkem läbipaistvust ja detailsemat infot oma varade ja üürisuhete kohta. On tekkinud rahulolematus kinnisvara juhtimise teenust pakkuvate ettevõtete suhtes ning paljud omanikud eelistavad üürisuhteid ise juhtida ning osta sisse vaid hooldusteenuseid, mis eeldavad tehnilist kompetentsi. Kinnisvara juhtimisteenuse pakkujad peavad seega üha enam konkureerima mitte ainult teineteise, vaid ka omanike endiga.

Kuni kinnisvaraturg on hea, tasub üle vaadata protsessid

Täna on kinnisvaraturul head ajad – vakantsused on madalad, üürid tõusevad ja igale varale leiab hea hinnaga ostja. Ühelt poolt võib tunduda, et midagi ei ole võimalik valesti teha, samas teab iga omanik, et kinnisvaraäri on tsükliline ja õige aeg protsesside parandamiseks on siis, kui põhiäril läheb hästi. Praeguseks tunnistavad ka paljud traditsioonilised maailmaklassi tegijad nagu JLL ja CBRE, et tehnoloogiata enam pikalt konkurentsis ei püsi. Eelnevad kriisid on aga näidanud, et rasketel aegadel jäävad võitjateks eelkõige selgete konkurentsieelistega professionaalsed meeskonnad. Viimane aeg endale see konkurentsieelis tekitada – vajalikud tehnoloogiad on selleks olemas!

Siin tuleb kinnisvaraomanikule appi üüriportfelli juhtimise tarkvara Moderan, mis aitab kinnisvarast õiglast tulu teenida ja vara väärtust kasvatada. Moderan on unikaalne tööriist, mis juhib paremini tulusid ja vakantsust, peab arvet kõrvalkulude üle ning automatiseerib aruanded. „Tänaste võimaluste ja ootuste valguses ei piisa kinnisvara juhtimisel enam ainult Exceli tabelitest. Aeg on kasutusele võtta töövahendid, mis automatiseerivad igapäevase rutiini ja jätavad meeskonnale rohkem aega üürnikega tegeleda. Moderani automaatteavitustega ei jää märkamata ükski indekseerimise või üüriperioodi lõpu tähtaeg ning aurannete koostamine käib tundide asemel sekunditega,” ütleb Kristi Hakkaja.

Sigve Varik, Pärnu Turg OÜ juhataja
Moderan muutis kogu üürnikega seotud info väga lihtsalt leitavaks ja kõigile ligipääsetavaks kasvõi teises maailma otsas. Lisaks hoiame kokku tohutult aega kommunaalkulude arvestuselt – nüüd piisab teenusarvete ja näitude sisestamisest ning üürnike kommunaalarved ongi valmis.

Moderani kasutavad Eestis Rotermann City, Lumi Capital, Workland ja paljud teised edumeelsed kinnisvaraettevõtted, kelle esindajate sõnul on nende töö üürisuhete juhtimisel nüüd oluliselt lihtsam ja kiirem, kuna Moderan automatiseerib arveldusprotsessi ja suurema osa aruandlusest, aidates igapäevatööd selgemaks ja süsteemsemaks muuta.

Aasta lõpus Tallinnas toimunud Nordic Real Estate Forumil tunnistas valdkonna spetsialistidest koosnev auditoorium Moderani parimaks uueks ärikinnisvara töövahendiks. Moderani suur populaarsus tuleb kahest asjast: esiteks keskendumine ärikinnisvara juhtimise põhiteemadele – varade ja pindade ülevaade, põhjalik üürilepingute rent-roll ja kõrvalkulude arvestuse automatiseerimine. Teisalt on Moderan Exceliga sarnaselt lihtne ja paindlik.

Kinnisvara edu tagavad pikaajalised suhted ja vara väärtustamine

Lepingu allkirjastamine on alles algus, edu üürnike ja investorite ees määrab see, kui oskuslikult omanik või teenuspakkuja kinnisvara pikas vaates juhib ning väärtustab. „Olemasolevate üürnike õnnelikuna hoidmine on alati soodsam kui uute leidmine. Ärikinnisvaras tähistab üüripind kliendi jaoks töökeskkonda, mida ta oma töötajatele pakub – seega on üürnik rahul siis, kui üürileandja poolt on võimalikult vähe üllatusi ning teenus lähtub lepingus kokkulepitust. Meie eesmärk Moderanis on tagada, et üürileandja teab igal ajahetkel, mida ta on üürnikule lepingus lubanud ja mida saab temalt vastu oodata” selgitab Hakkaja.

Moderani usaldavad juhtivad kinnisvaraettevõtted kogu Baltikumis ja Saksamaal. „Juba täna teenindame enam kui miljardi euro väärtuses varasid ja aitame kinnisvara omanikel juhtida üürisuhteid tuhandete klientidega,“ kirjeldab Hakkaja. Kõigi Moderani klientide eesmärk on muuta oma tööd tõhusamaks ja pakkuda oma klientidele professionaalsemat teenust.

Moderan on internetipõhine, mis tähendab, et kasutajad pääsevad sellele ligi igal pool ja igal ajal. See on loodud just kinnisvara juhtimiseks, mistõttu pole vaja keerulist programmi seadistamist – tuleb lihtsalt registreeruda, sisestada või importida vara- ja üüriandmed ning kõik on tööks valmis, meeldetuletused liiguvad automaatselt ja aruanded on alati olemas! Moderani kasutamiseks pole vaja IT-meeskonda, Moderan hoolitseb kõigi tehniliste küsimuste eest ja abi saab veebipõhisest klienditoest. Kogu info on ühe nupuvajutusega eksporditav Excelisse ja Moderan toimib koos teiste tarkvaradega (raamatupidamine, mõõdikute kaugloendamine jne). Läbipaistev kasutajapõhine kuutasu võimaldab kõigil alustada Moderani kasutamisega juba esimese objekti soetamisest alates ning kohastub paindlikult kasvava kinnisvaraportfelli juhtimiseks vajaliku meeskonna lisavajadustele.

Moderani kasutamisest saadav tulu kinnisvaraomanikule/-haldajale:

Igakuine tulu – iga möödalastud indekseerimine tähendab omanikule rahalist kahju. Veelgi kulukam on aga tähelepanuta jäänud üürilepingu lõppkuupäev. Vaid tõhus kontroll tähtaegade üle tagab omanikule planeeritud tulud.

Aja ja ressursi kokkuhoid – kui andmed on ühe kliki kaugusel, saab meeskond keskenduda kliendisuhtlusele ja parema teenuse pakkumisele, mitte info otsimisele ja aruannete koostamisele.

Kõik info varade, lepingute ja kõrvalkulude kohta mugavalt ning läbipaistvalt ühes kohas.

Vara väärtuse kasv – kinnisvara väärtuse aluseks on üüritulud ja nende stabiilsus. Kui üürilepingute info on korrast ära ja puudub läbipaistvus, on see vara ostja jaoks risk, mis peegeldub kindlasti ka ostuhinnas.

Lisainfo moderansolutions.com

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474