Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. september 2021

Milline on Tallinna kesklinna elanike unistuste kodu?

Nõudlus kvaliteetse kodu järele on Eestis peaaegu igas suuremas keskuses, aga pakkumisi pole piisavalt. Veelgi haruldasem on aga võimalus soetada luksuslikum korter, mis oma kvaliteedilt ja sisult ületaks turu keskmist.

Analüütikute hinnangul on eluasemeturg sisenemas kiire kasvu faasist stabiilsesse perioodi, kus hindade ja tehingute kasv võtab küll hoo maha ja jätkab rahulikku arengut, kuid langust näha ei ole ning kvaliteetsed kodud on kuum kaup nii järgnevatel kuudel kui ka aastatel. Kuid millised on just Tallinna kesklinna tulevaste elanike tänapäevased ja ka tulevikku vaatavad lahendused?

Tulevikku vaatav kodu on ühteaegu nii keskkonnasõbralik kui ka nutikas, asub kõigele lähedal, kuid pakub privaatsust ja avarust. Kõigile neile ning mitmetele teistele nõudmistele vastab Triple Net Capitali üks suurematest arendustest, 2023. aastaks Pärnu maanteele valmiv elu- ja ärihoone Vektor, kuhu soetavad omale uue panoraamvaatega kodu 200 peret. Mis muudab Vektori korterid Tallinna kesklinnas kodu otsivale inimesele unistuste võimaluseks?

Asub seal, kus kõik juba olemas

Vektori arenduse asukoht Pärnu maanteel annab selle elanikele eelise kasutada põhilisi magistraale linna erinevatesse piirkondadesse, lühendades sellega liiklemisele kuluvat aega. Kuigi koroonaajastu on oluliselt muutnud töökultuuri, paigutades paljud kodukontoritesse, on asjaajamist ka selleta ning aeg endiselt väärtuslik.

Teenused, erinevad liiklemisvõimalused ja avalik ruum peavad olema külluslikud ja lähedal. Vektori puhul saab osa neist olema otse kompleksis endas ning Tondi piirkond pakub täiendavalt oma. Lähitulevikus on planeeritud kogu ümberkaudse piirkonna uuendamine ning Vektorist ongi oodata üht selle maamärki. Olulisteks kriteeriumiteks on, et hoone ehitatakse juba kasutuses olnud maale, mitte tühjale põllule.

Uus elamu asub tiheasustusalas, kus 800 meetri raadiuses on piisavalt teenuseid, poode, spordiasutusi, kontoreid. Ühtlasi on ühistranspordi kaugus ja graafikute tihedus peaaegu kõigi soovidele vastav, olemas on kergliiklusteed, rajatakse rattaparklaid, luuakse elektriautodele parkimiskohti.

Luksusliku panoraamvaatega katusekorterid ja põnev arhitektuur

Vektori puhul tuleb seniste nõukogudeaegsete amortiseerunud tootmis- ja büroohoonete asemele mitmetasandiline esinduslik kompleks, mille projekti autoriteks on tunnustatud arhitektid büroost Kadarik-Tüür Arhitektid. Tallinna südamest vaid mõneminutilise autosõidu kaugusel asuvasse hoonekompleksisse luuakse kokku 200 korterit panoraamvaadetega erinevatele linnamaastikele, sealhulgas avarad katusekorruse korterid nõudlikumale koduostjale. Korteriomanikele on lõõgastumishetkedeks kasutada hoone parkimismaja katusele rajatav suur katuseaed.

Korterite planeeringute juures on pandud rõhku avarusele ja valguse ligipääsule – maast laeni panoraamaknad muudavad ruumid avaraks ja valgusküllaseks ka väiksemates korterites.

Korteritest on vaated erinevatele linnamaastikele – kesklinna tornid, Kristiine aedlinn, Ülemiste järv ning Järve suunal Pärnu maantee äärne industriaalne maastik.

Kui 5.–15. korruse korterite laed jäävad klassikalise 2,7 meetri juurde, siis 16. korruse penthouse-tüüpi korterite laed on 3,1 meetrit kõrged, mis omakorda toob katusekorterisse veel rohkem avarust ja ruumikust.

Rikkalikult haljastatud katuseaed ja -puhkeala kõigile majaelanikele

Vektori hoone sisehoovi parkimismaja katusele rajatakse maastikuarhitektide loodud 1500 m2 suurune, rikkalikult püsitaimede, hekkide ja puudega haljastatud katuseaed privaatsete puhkealade ja nurgakestega grillimiseks, istumiseks ja kas või päevitamiseks. See saab olema koht, kus korraks aeg maha võtta ja linnasaginast eemalduda. Oma koht leidub ka kogukonnaaiale – viljapuud ning peenrakastid aja maha võtmiseks ja aiatööde praktiseerimiseks.

Nutikodu kütab ja jahutab

Nutikodu on märksõna, mis kõlab juba mitmetes uutes arendusprojektides standardse lahendusena. Vektori nutikas kodu pakub muu hulgas kütte, jahutuse ja ventilatsiooni jälgimist ning juhtimist veebirakenduse kaudu või korterisiseselt monitorilt. Tehnoloogia võimalused on peaaegu piiritud – nutika kodu saab lisaseadistustega kujundada enda käe järgi nii automaatseks, kui koduostjal parasjagu loovust jagub.

Vektori suured ja avarad aknad lisavad kodudele avarust, teisalt tekitavad kindlasti küsimusi, kuidas kodune kliima aasta ringi mugav püsib. Lisaks moodsale ja mugavale kaugküttesüsteemile talviseks kliimaks on kõik Vektori uued korterid varustatud juba standardkomplektis jahutussüsteemiga. Vektorisse seni kodu ostnute poolt on tegu kõrgelt hinnatud lisaboonusega, eriti möödunud suve troopilisele kuumalainele tagasi vaadates.

Roheline mõtlemine

Vektori projektis on kogu hoones võetud sihiks jätkusuutlikkus ja keskkonnasäästlikkus. Vektor on taotlemas LEED Gold (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikaati, mis väljastatakse peale hoone valmimist. Tegu on maailmas enim kasutatava roheliste hoonete hindamissüsteemiga, millega tunnustatakse hooneid, mille kavandamisel juhindutakse loodust säästvatest põhimõtetest. Keskkonnahoidu silmas pidavate lahenduste alla käib muu hulgas prügi sorteerimine liikide kaupa ning korterite jahutusseadmetes loodussõbralike ainete kasutamine (veepõhine süsteem).

Välivalgustusreostuses hoitakse madalat fooni, et vältida ülemäärast valguskiirgust ümbruskonnale. Katusepind tehakse heledates toonides, vähendamaks soojusneelduvust ning linna ja pindade kuumenemist, ennetades seeläbi soojussaarte teket. Katuseaia haljastuses valitakse vähe kastmist vajavad haljastaimed ning hoonesse vett säästvad sanitaartehnika seadmed. Vektor on üks esimesi kortermaju Eestis, millele taotletakse LEED Gold sertifikaat.

Turvalisus

Koduse privaatsuse ja turvalisuse nimel on hoone sissepääsud avatavad fonolukuga. Korterite fonopaneel on koos videoekraaniga ja kõik korterid on varustatud automaatse tuletõrjesignalisatsiooniga. Peamised sissepääsud (sh parkla uksed ja/või tõkkepuud) on avatavad distantskaardiga.

Turvalisuse tagamiseks on igasse korterisse ja panipaikade üldalasse tehtud valmidus valveseadmete paigaldamiseks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kesklinnas elavad või siia kolivad uued elanikud on väga teadlikud kodusoetajad, kes ootavad läbimõeldud ja kvaliteetseid elamistingimusi. Elamistingimuste puhul on oluline eriklausel, et need peavad olema aktuaalsed ka kümne aasta pärast – ning seda Vektori arendus ka pakub.

Vaata valikus olevaid kortereid siit.

Galeriid vaata siit.

Müügiinfo leiad siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474