Autorid: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected], Väinu Rozental • 26. jaanuar 2022

Saun seal, kus vaja

Võru firma OÜ GoSauna slogan ehk tunnuslause – saun on seal, kus vaja – iseloomustab täpselt ettevõtte tegevust. GoSauna välisaunad annavad võimaluse võtta leili kohas, kus muidu saunamõnu nautida ei saa, näiteks järve peal jääaugu kõrval, puude vahel, purde peal või kus iganes.

Inimesed kolivad üha enam linnast maale, kas siis suvehooajaks suvilasse või lausa püsielanikuks. Ja otse loomulikult on üheks koduelemendiks saanud saun, kusjuures üha popimaks on muutunud välisaun.

„Meie toode on tavalisest välisaunast samm edasi,“ kinnitab GoSauna asutaja Tõnis Org. „Meie välisaunas on 360kraadine vaade pluss läbipaistev katus. Meie sauna eelis on selle kerge kaal, väikesed mõõdud, disain ja konkurentidest tükk maad odavam hind.“

Üle kahekümne aasta välireklaami ja sisekujundusega tegeleval Orul tekkis saunaidee kaks aastat tagasi. Nüüdseks on ta välja töötanud 23 saunamudelit. Need on erineva kuju, sügavuse ja kõrgusega saunamajad, mille aluseks on erinevad geomeetrilised kujundid. „Tänu tänapäevasele tehnoloogiale ei ole üldse probleem teha näiteks südame kujuga saun – südamesaun – või pealuu-kujuga saun motomeestele. Fantaasial pole piire,“ lisab Org.

Kilest metsa saun Ring pakub looduses lisaks saunatamise elamusele imekauneid vaateid.
Foto: OÜ GoSauna

Siin ja edaspidi kursiivkirjas artikli autori Väinu Rozentali kogemus välisaunatamisest.

Katsesaunaks on Kodu Spa Ruut, mille mõõtmed on 1,6 × 1,5 × 2,3 meetrit. Saun on paigaldatud Võru linnas Räpina maantee ja Kooli tänava nurgal asuva reklaamposti katusele, ehitise kahel alumisel korrusel paikneb elamushotell kahele.

On 7. jaanuari õhtu, väljas on temperatuur miinus 7 kraadi. Pleksiklaasist uks on ülevalt veidi kinni jäätunud – ilmselt eelmise saunaniiskuse järelmõju –, ent tugevamalt tõmmates saab ukse lahti. Saunas on suhteliselt kesise, 9-kilovatise võimsusega elektrikeris ja selles 80 kilo kerisekive. Lülitan saunaahju sisse. Kell on täpselt 19.00.

Tunni aja pärast ronin taas katusele, et kontrollida sauna olukorda. Temperatuur on saunaruumis tõusnud 60 kraadini. Seega poole tunni pärast võib sauna tulla.

Kilest metsa saun Ruut OÜ GoSauna saunakülas Võrust kümne kilomeetri kaugusel.
Foto: OÜ GoSauna

Vaade igale poole

Oma saunakontseptsiooni ehitas Org üles, mõeldes kastist välja ja tehes nii mõndagi teistmoodi, kui on tavapärane välisaun. Kõige olulisem – tema välisauna seinad on isoleerimata ehk ei ole soojustatud. Klassikaline saunamaja on ju selline, et kolm seina on isoleeritud ja üks on läbipaistev ehk klaasist. Levinud on ka selline variant, kus kõik neli seina on isoleeritud ja ühes seinas on lihtsalt aken.

„Meie saunas ei pea istuma nelja seina vahel ruumis, meie saunast saab igast ilmakaarest imetleda ümbritsevat vaadet,“ seletab Org. „Tõsi, Eestis on mitmeid tootjaid, kes teevad 360kraadise vaatega saunu. Sellise sauna seinad on klaasist ja selline saun kaalub 1500–2000 kilogrammi. Meie sauna seinad on läbipaistvast pleksiklaasist või kilest ja kaaluvad 100–200 kilogrammi. Kui isoleeritud sauna peab kohale tõstma kraanaga, siis meie kergemate saunade tõstmiseks läheb vaja vaid kahte meest.“

Org läheb töökojas viimistlusjärgus oleva pikliku sauna juurde ja tõstab ühe otsa pingutamata üles. Tegemist on kilesaunaga, mille mõõdud on 0,8 × 2,6 meetrit. Sauna mõlemas otsas on istumiskoht leilivõtjale ja keskel ukse vastas seina juures on kerise koht, kileuks käib lahti-kinni nagu telgil.

Pleksiklaasist saun Kodu Spa Ruut on sedapuhku paigaldatud talvise Kubija järve äärde.
Foto: OÜ GoSauna

Kerge transportida

„Meie sauna eelis konkurentide ees on just see, et seda saab viia kohtadesse, kuhu tavaolukorras sauna viia on keeruline. Näiteks Norras mägedes, kus mökki juurde viib vaid jalgtee,“ jätkab Org. „Helikopteriga saun kohale lennutada on jube kallis variant. Teine variant on saun pulkadeks võtta ja detailid ükshaaval üles tassida. Samuti kallis ja aeganõudev variant. Aga meie sauna tassib mitme mehega kohale.“

Välisauna esimene prototüüp tõestas, et ideel on jumet. Nüüd oli vaja toode muuta vastupidavamaks, praktilisemaks ja kvaliteetsemaks. Erinevate keriste, pleksiklaaside ja kilede katsetamiseks kulus aasta. Oru sõnul on ta testinud oma välisauna, kui talvel oli temperatuur miinus 16 ja suvel pluss 25.

„Välisauna üleskütmine käib sama moodi nagu kodusaunas,“ selgitab Org. „Kodus on õhutemperatuur umbes 22 kraadi ja sauna tuleb kütta 45 minutit, et see oleks leilivõtmiseks valmis. Suvel kulub välisauna kütmiseks samuti 45 minutit. Kui õues oli 16 kraadi külma, võttis välisaunas siseõhu kütmine 20 kraadini pool tundi ja edasi kulus veel 45 minutit ja saun oli saunatamiseks valmis. Seega talvel kulub kütmisele pool tundi rohkem. GoSauna on nagu tavaline saun, kus saab mõnusa saunakogemuse. Leil on tavalise saunaga võrreldes pehmem ja niiskem, olenevalt leili viskamise kogusest. Sauna temperatuur jääb 60–80 kraadi vahele. Kes harjunud kõvema leiliga, peab arvestama võimsama kerisega.“

Hommikumantel palja ihu peale ja plätud varvaste otsa, plastpudel sooja veega leili viskamiseks ja külm õlu janukustutamiseks kilekotti ning padavai mööda redelit katusele tagasi. Saun on piisavalt kuum, 85 kraadi. Näis, millal higi lahti lööb. Leilisahmakas viskab soojanäidu 95 kraadi peale. Ja esimene higi ongi valla. Igal juhul tunduvalt kiiremini kui nii mõneski ülikuumas ja kuivas, ent kehvasti õhutatud saunas kügeledes.

Välisauna mahuks lahedalt leili võtma kolm inimest. Spetsiaalset valgustust saunas pole, piisab täiesti läbi pleksiklaasi paistvast tänavavalgustuskumast. Kahjuks on taevas pilvine, läbi katuse on näha vaid mõningaid kirkamaid tähti.

Pleksiklaasist sauna Kodu Spa Ruut on suhteliselt kerge mööda jääd nihutada, pildil saunalised Võrumaa asuval Kalijärvel.
Foto: OÜ GoSauna

GoSauna saunad valmivad Võru äärelinnas asuvas töökojas. Ettevõtte koduleht reklaamib kahte tüüpi saunu: koduspaad ja metsa saunu. Pilte vaadates ei erista, kas tegu on kile- või pleksiklaasist saunaga. Org teeb asja selgeks: metsa saunad on kilest ja koduspaad on pleksiklaasist, metsa saunad on kergemad ja maksavad vähem kui koduspaad.

Koduspaad saab soetada ka komplektina, mis sisaldab sauna ja kümblustünni. GoSauna kümblustünn kombineerib Jaapani kuuma vee vanni kultuuri ja Skandinaavia looduskeskse elustiili. Kümblustünn on valmistatud vähenõudlikust klaasplastist, tünni on integreeritud kvaliteetsest merealumiiniumist puuküttega ahi. Kümblustünn on loodussõbralik ja sobib maakodu aeda nagu valatult. Lisana on võimalik soetada vannikate, mis pikendab vastupidava disaini eluiga veelgi enam.

GoSauna kümblustünn kombineerib Jaapani kuuma vee vanni kultuuri ja Skandinaavia looduskeskse elustiili. Kõige rohkem eristub GoSauna kümblustünn oma kandilise kuju poolest.

Lihtne kokku panna

Kile, mida välisauna seinamaterjalina kasutatakse, on väga tugev materjal. Selle demonstreerimiseks on kokku klopsitud väike puitraam, milles pingule tõmmatud kile. Org taob rusikaga täiest jõust kilet, hetkeks on kiles aimatav nõgus rusikajälg ja seejärel pinguldub kile taas. Org lisab, et kliendi soovil võivad nad välisauna ehitada ka kuulikindlast kilest.

GoSauna kõige väiksema välisauna Mini mõõtmed on 0,8 × 1,6 ja kõrgus 1,8 meetrit. Sellisesse mahub leilitama üks inimene. Välja on töötatud ka kokkupandav kilesaun ehk pop-up-saun, mille mõõtmed on 1,8 × 1,8 ja kõrgus 2,1 meetrit. See koosneb viiest elemendist – neljast seina- ja ühest katuseelemendist. Kahel inimesel võtab viie elemendi klambritega ühendamine aega viis minutit. Sauna tarvis on välja töötatud eriline suitsulõõrita keris. Pop-up-sauna mahub kuus inimest leili võtma.

„Sellise sauna võid seljas kohale tassida ükskõik kuhu,“ lausub Org. „Miks mitte näiteks veekogu ääres paiknevale RMK puhkeplatsile. Üldjuhul on seal olemas varjualune ja grillimisvõimalus. Aga mida pole, on saun. Meie pop-up-saun on kõige odavam, kõige kergem, kõige lihtsam ja kõige kiiremini kokku pandav saun.“

Tasub teada

* Välisaunad kaaluvad 100–200 kilogrammi.

* Välisaunu saab transportida tõstukiga, roklaga, käruga või mõne tugeva mehega.

* Välisaunade karkass on tehtud männipuidust, sauna lava ja põrand lepapuidust.

* Pakkumises on neli välisauna seinatüüpi: pleksiklaas (kaubamärk PLEXIGLAS), trükitud pleksiklaas, makrolon (levinud materjal kasvuhoonete ehitamisel), PC-kile.

* Pleksiklaasi lahendusi on kolm: läbipaistev, trükitud, toonitud.

* Välisaunad mahutava olenevalt mudelist 1–3 inimest.

* Välisauna kütmiseks on neli varianti: elektrikeris, puitkeris, Saunumi keris, auru variant.

* Välisauna kütmisaeg elektrikerisega 45 minutit (talvel +30 minutit).

* Koduspaad (pleksiklaasiga välisaunad) maksavad 7000 – 10 000 eurot, metsa saunad (kilesaunad) maksavad 2500–4500 eurot, pop-up-saun ehk viiest elemendist kokkupandav metsa saun maksab veidi alla 1000 euro.

Elamus tagatud

Metsa saunade paigaldamisel ei pea pinnast eelnevalt ette valmistama, koduspaa puhul tuleb aluspind enne sauna paigaldamist vähemalt loodida. Pleksiklaasist seintega koduspaal on immutatud prussidest alusraam ja loodis peab alusraam olema seepärast, et hingedel seisev uks ära ei vajuks. Metsa saunal on keskelt lahti-kinni käiv kilesissepääs.

Pärast leili viskamist on õues pleksiseina taga näha õhku paiskuvaid väikeseid aurupahvakuid. Sauna sein koosneb puitribadest, milles on sooned ja neis pleksiklaasitükid. Käega katsudes on tunda, kuidas pleksiklaasitükid soontes veidi liiguvad, see on selleks, et materjalile jääks paisumisruumi. Tegelikult pleksiklaas soojust väga ei juhigi, materjal pole ei seest ega väljast katsudes kuum.

Sauna väikese kubatuuri tõttu püsib temperatuur ühtlaselt kuum ja leilisahmakast jätkub piisavalt kauaks. Lausa nii kauaks, et mõne minuti pärast ihkad õue värske õhu kätte. Istud värske lumega kaetud toolile ja pühid lumega näolt soolast higi. Suvel mõnuleks katuseterrassil tunduvalt kauem, kerge talvetuul ajab aga kere õige ruttu sooja ruumi tagasi. Neid leiliringe sai ikka viis-kuus, võib-olla rohkemgi.

Kuna välisauna seinad ja lagi on läbipaistvad, ei vaja saunaruum valgustust. Kui aga klient tahab valgustust – sama ka muusika puhul –, siis selle ta ka saab. Nii valgustuse kui ka muusika puhul on võimalik tellida kas kaasaskantav või integreeritud variant.

Enamasti on suvila veekogu ääres, seega saab end pärast välisaunas leilitamist jahutada-loputada veekogus. Kui välisaun on elumaja terrassil või aias, saab end pesta majas duširuumis. GoSauna puhul saab tellida ka kerise koos integreeritud sooja vee paagiga või väliduši. Tsivilisatsioonist eemal metsa saunas sooja vee kraani käeulatuses pole, seal tuleb vähesema pesuveega läbi ajada.

„Välisaun on eelkõige elamus – saab käia saunas väljaspool maja,“ on Org veendunud. „Välisaun on tegelikult suur seiklus.“

OÜ GoSauna asutaja Tõnis Org saunakülas, mis asub Võrust kümne kilomeetri kaugusel ja kus saab rentida erinevaid välisaunu.
Foto: Väinu Rozental

Kuidas välisauna idee sündis?

Räägib idee autor, OÜ GoSauna asutaja Tõnis Org.

Kui meil maja Võru kesklinna Räpina maantee ääres valmis sai, tuli tahtmine ehitada maja kõrvale ka saun. Olen suur saunataja, seega oli sauna ehitamine mulle huvitav projekt. Saunas käimine on ju hea põhjus õlut juua. Maja ehitades ma sinna sisse sauna ei planeerinud, mulle lihtsalt ei meeldinud see variant. Välisaun häirib koduseid vähem. Vaatasin oma rahalist seisu ja pidin tunnistama, et traditsioonilise välisauna ehitamiseks oleksin pidanud kaks-kolm aastat veel raha koguma.

Hakkasin otsima odavamat variant. Esimese välisauna tegin karvastest ehitusprussidest ja makrolonist ehk kergest läbipaistvast kasvuhoonematerjalist, sauna mõõtmed olid 1,5 × 3 meetrit. Kui jõudsin ehitusega nii kaugele, et vaja oli vaid lava kokku klopsida ja keris ühendada, leidsin äkki, et kurat, see on nii kole, ma olen suuteline parema sauna ehitama. Kärutasin olemasolevasse ehitisse mulla sisse ja naine sai niimoodi endale kasvuhoone.

Samas mõtlesin juba uue välisauna peale. Olen eluaeg midagi uut teinud, mulle ei meeldi üksluine tegevus. Seekord valisin välisauna materjaliks sõrmkalibreeritud puitmaterjali ja kolme millimeetri paksuse pleksiklaasi. Kuna olin üle 20 aasta välireklaaminduses kokku puutunud plasti ja kilega, on mul kuhjaga kogemust. Ma tean, kuidas plast olenevalt paksusest paindub või mis ta teeb külmaga ja mis ta teeb kuumaga.

Uut sauna kavandades kaalusin ka klaasseinte varianti, aga see tundus liiga raske. Pleksiklaas sobis ideaalselt minu välisauna kontseptsiooni. See materjal on kordades kergem kui klaas ja see ei purune. Pleksiklaasi saab freesida, puurida, painutada ehk töödelda. Pleksiklaasi UV-kindlus on 30 aastat ning materjal ei eralda saunakuumusel toksilisi aineid. Minu jaoks on oluline ka see, et pleksiklaas on taaskasutatav materjal.

Kui ma naisele ütlesin, et hakkan plastist sauna ehitama, pidas ta mind väheke põrunuks. Kolm kuud hiljem oli välisaun hoovis valmis ja ma kutsusin naise sauna – ega ta esimese kutse peale tulnudki, teda pidi ikka mitu korda kutsuma – istus ta seal saunas, vaatas möödasõitvaid autosid, vaatas tähistaevast ja ütles, et väga lahe. See oli naiselt esimene tunnustus ja see innustas mind välisaunaga edasi tegelema.

Tootmise taha asi ei jää

Koostöökogemust jagab Henri Bekmann, element- ja moodulmajade tootja OÜ GreenCube omanik ja tegevjuht.

Meil on küll lai sortiment omatoodangut, aga kuna GoSauna toode tundus huvitav, võtsime vastu otsuse lisada see enda sortimenti. GoSauna saunad on ainuke majaväline toode, mis meie sortimendis on. Tänaste mahtude juures teevad nad saunu Võrus, aga plaan on tulevikus hakata saunu tootma GreenCube’i tehases Lihulas. Meil on tootmisvõimekust märgatavalt enam kui neil Võrus.

Tegelikult on kliendil GoSauna tooteid suhteliselt lihtne osta. Tõnis (Tõnis Org, OÜ GoSauna omanik ja tegevjuht – toim) on selleks oma kodulehel teinud suure töö ära. Ta pakub tootevalikut üsna lihtsal moel, klient ei pea kirjasõbraks hakkama, et saada head toodet.

Hakkasime GoSauna tooteid vahendama pool aastat tagasi. Meie esimene klient otsis terrassile kaalult sobivat sauna. Kui tavaliselt kaalub sarnase kubatuuriga saun umbes kaks tonni, siis GoSauna oma vaid 200 kilo. Sauna kergus lahendab probleemid nii mõnegi kliendi jaoks. GoSauna saunad sobivad kohtadesse, kus on vähe ruumi. Eramajaomanikule on see kahtlemata hea toode ka tänu sellele, et ruutmeetri hind tuleb tunduvalt odavam kui maja sisse ehitatud saunas.

Muidugi oleme GoSauna tooteid ise katsetanud – meil on tehase hoovis kasutamiseks kaks sauna. Täiesti uskumatu, et soojustamata saun, mis esimesel visuaalsel pilgul tundub selline külmavõitu, on tegelikult korraliku kerise korral täiesti nauditav ja hea saun. Teistmoodi sauna kogemuse saab igal juhul.

OÜ GoSauna

* Asutatud Võrus 26.04.2021.

* Omanik ja tegevjuht Tõnis Org.

* Toodab kergeid välisaunu: pleksiklaasist seintega koduspaasid ja kileseintega metsa saunu.

* Välja on töötatud 23 välisauna mudelit.

* Välisauna põhimudeliga (ribiline Kodu Spa Ruut) sarnaselt on disainitud ka välikemps, riietusruum, prügimaja, prügikastid, lillepotid, samuti on disainitud pleksiklaasist koerakuut.

* Pakub välisauna testimisvõimalust Võru linnas asuvas elamushotellis, mis on kohandatud reklaamtulbast, ja Võrust 10 kilomeetri kaugusel asuvas saunakülas (valikus ruudu- ja teemandikujuline koduspaa ning ringikujuline metsa saun, kevadhooajal lisandub mitu uut välisauna mudelit).

* Koostööpartner: OÜ GreenCube

* Kodulehekülg: gosauna.eu

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474