Autor: Reterra Estate • 3. märts 2023

Kinnisvaraekspert: koduostu ei lükata edasi ka keerulisematel aegadel

Kuigi kinnisvaraturg on viimastel aastatel olnud tasakaalust väljas ning keeruline majanduslik olukord paneb inimesi oma kulutuste üle hoolikamalt järele mõtlema, ei lükata kodu ostmist määramatusse tulevikku. Kinnisvaraarendaja Reterra Estate OÜ müügiarendusjuht Kaspar Markus ütleb, et koduost on suuresti emotsionaalne ja vajaduspõhine otsus, mille edasilükkamine ei ole tihti võimalik ega ka mõistlik.
Reterra Estate OÜ müügiarendusjuht Kaspar Markus
Foto: Jake Farra

Ebakindlus turul on avaldanud tugevat survet kinnisvara hinnatõusule, kuid hinnalanguse suhtes on tundlikum korterite järelturg. Uusarenduste turul on hindade langetamiseks ruumi vähem, kuna ehituskulud on oluliselt tõusnud ning uusi projekte on turule tulnud varasemast vähem. Nõudluse vähenemine toob küll kaasa hindade languse, aga Swedbanki analüütikute hinnangul jääb see mõõdukaks.

Markuse sõnul tähendab see, et uute korterite puhul ei ole põhjust oodata massilist hindade alanemist. „Langeda võivad pigem järelturul müüdavate korterite hinnad, ent sedagi marginaalselt. Koduostjana tuleks kinnisvaraturgu täna vaadata hoopis pakkumise poole pealt – mida vähem uusi kortereid on turule tulemas, seda tagasihoidlikum on ka valik. Aga lõpptulemusena on inimestel soov osta ikka selline kodu, mis neile tõesti meeldib. Kodu, mis asub õiges kohas, on õige suurusega ning kus on hea olla.”

Raadimõisa Pargimajad
Foto: Reterra OÜ

Ta lisab, et iga inimene vajab ja väärib oma kodu. Kodu väärtus ajas ei muutu, vaid see on pikaajaline investeering enda, oma perekonna ja laste jaoks. Kodu puhul ei vaadata ainult hinda, vaid lisaks väärtuseid nagu asukoht ja keskkond, planeering, sisekujundus, ehituskvaliteet. Kodu puhul ei osteta lihtsalt korterit või maja, vaid koduse elamise ja kasvamise teenust.

Reterra Estate omab kinnisvaraarenduses pikka kogemust ning arendab paralleelselt ärikinnisvaraga ka elamurajoone Tallinnas, Tartus ja Riias. Näiteks on Reterral hetkel arendamisel Tallinnast 4 kilomeetri kaugusel Rae vallas asuv Raemõisa uusarendus, Tartus Raadil asuv Raadimõisa Pargimajad ning Riia uusarendus Parka Kvartals.

Mis teeb kodust kodu?

Markus nendib, et inimesed on lokaalsed ja eelistavad reeglina uue kodu asukohana pigem sama piirkonda, kus kõik on juba tuttav ning eluks oluline vaid mõne minuti kaugusel. „Asukoht on väga oluline. Kas saab saata lapse muretult õue teistega mängima? Kui lähedal asuvad kauplus, kool, lasteaed, bussipeatus ja kergliiklustee? Samal ajal peetakse tähtsaks, et kortermajade vahel oleks piisavalt ruumi, et tagada elanikele igapäevane privaatsus. Aina enam hinnatakse loodust, puid ja rohelust ning võimalust nautida sporditegevusi ja kultuurielamusi. Samuti pööratakse tähelepanu pealtnäha pisiasjadele, mis tegelikult muudavad igapäevaelu mugavamaks, näiteks panipaikade ja parkimiskohtade lahendused.”

Raemõisa uusarendus
Foto: Reterra OÜ

Elukondlikes arendustes on tema sõnul jätkuvalt koduostjate jaoks oluline terrassi või rõdu olemasolu, avarad aknad ja palju loomulikku valgust, jalgratta/lapsevankri hoiustamiskohad, säästlik küttelahendus. Aga kindlasti ka hoone arhitektuur. Kõige menukamad on detailideni läbimõeldud planeeringu ja optimaalse suurusega korterid. Siin mängib eelkõige rolli tänane ruutmeetrihind, mis ebaproportsionaalselt suurtel korteritel lõpphinna paigast nihutab.

Markus toob välja, et uute korterite plaane arvutist või paberilt vaadates ei pruugi inimesed alati aru saada ruumide mõõtmetest, kuid sellepärast ei maksa muretseda: müügiesindaja aitab plaanidest ja mõõtudest paremini aru saada. „Igale küsimusele on vastus ja ükski küsimus pole rumal. Tegemist on siiski kodu ostuga, mille puhul tahavad inimesed kõiges kindlad olla. Ka selles, et kas on õige või vale aeg uue kodu soetamiseks.”

www.reterra.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474