Autor: Eleport OÜ • 30. märts 2023

Eleport: paigaldame elektriauto laadimispunkti kinnistuomanikule kaasnevate kuludeta

Elektriautode laadimisvõrgustikku ja -platvormi arendav Eleport soovib lähiaastatel katta laadimispunktidega lisaks suurematele kaubanduskeskustele ka väiksemate kinnistute parklad. Eesmärgi saavutamiseks pakub Eleport suurema külastatavusega kinnistute omanikele võimalust püstitada avalik laadimispunkt tasuta. Heade asukohtade ja tingimuste puhul on võimalik ka kasumi jaotamine.

Elepordi Eesti turu juhi Kaupo Eerme sõnul on kinnistu omanikul koostööst võita mitmel põhjusel. „Fortumi tellitud uuring näitab, et 30%-50% laadija kasutajatest ostab lähedal asuvast poest midagi. Olenevalt aku mahtuvusest ja laetuse tasemest kulutab klient auto laadimisele keskmiselt 20-45 minutit, mis on paras ajaaken igapäevaste sisseostude tegemiseks,“ selgitas Eerme. Eleport on omalt poolt huvitatud kinnistutel laadimisteenuse osutamisest ning kaupluse parklasse oma kuludega avaliku laadimispunkti rajamisest.

Eerme sõnul on jaekaubandusettevõtetel oluline valmistuda varakult elektriautode massiliseks kasvuks, pidades silmas klientide kiiresti kasvavaid vajadusi. „Kui hetkel on Eestis kasutusel üle 3000 elektriauto, siis aastaks 2025 juba 20 000 ja aastal 2030 ületame 100 000 piiri. Praegu on Eestis kokku ligikaudu 700 000 sõiduautot ja eeldusel, et autode koguarv ei kasva, on 2030. aastaks iga seitsmes auto elektriline. Linnades on see osakaal veelgi suurem,“ kirjeldas Eerme.

Elepordi Eesti turu juhi Kaupo Eerme
Foto: Indrek Kasper

Elektriautode kasvu toetamiseks on Ehitusseadustikus märgitud kohustus paigaldada rohkem kui 20 kohaga ärikinnistule vähemalt 1 laadija, ning luua uute ja rekonstrueeritavate hoonete juurde igale viiendale parkimiskohale elektrikaablite paigaldamise võimalus.

Eleporti hinnangul tähendab elektrisõidukite kasvav arv ka seda, et elektriautosid omavad üha enam kortermajade elanikud, kes vajavad avalike laadimispunktide teenust. „Kui mõned aastad tagasi ostsid elektriautosid peamiselt tehnoloogiahuvilised, kelle eramajas oli laadimisvõimalus, siis nüüd soovivad elektriautot osta ka kortermajade elanikud. Laadides oma autot iganädalase poeskäigu ajal, on neil võimalus laadida 40 minutiga juurde 200-400 km sõiduulatust. Arvestades, et keskmine tallinlane elab 11km kaugusel töökohast, katab auto nädalas korra laadimine hõlpsalt keskmise tarbija vajadused,“ lisas Eerme.

Eleport on valmis panema sobiva külastusaktiivsusega kinnistutele oma finantseeringuga laadija. Täpne tehnoloogiline lahendus, avaliku laadimispunkti võimsus ning võimalik üürimakse summa otsustatakse koostöös kinnistu omanikuga.

Lisainfo https://eleport.ee/laadimine-arile/

Foto: Indrek Kasper
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474