4. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saviliiva elurajoon teeb nn heidikutest kinnisvaramiljonärid

Tallinna linnavalitsuse korraldusega võivad Saviliiva elurajoonis turuhinnast soodsama korteri või maja ostmiseks kandideerida esmajärjekorras linna sundüürnikud, noored pered või üksikvanemad.

Saviliiva asub unistuste elurajoonis Kakumäel Kopli lahe veerel, vaid ligi nelisada meetrit merest, ilusa segametsa rüpes, kirjutab Postimees.

Just sundüürnike ja noorte perede aitamises peitubki linnavõimu Saviliiva poliitika idee. Tähelepanuväärne on aga see, et keegi ei kontrolli osalejate tausta. Ehk kas tegemist on tõepoolest hädasolija või spekulandiga, kel firmade või elukaaslaste ja vanaemade vahendusel hallata juba terve kinnisvaraimpeerium.

Tallinna Saviliiva uuselamurajooni saavad turuhinnast odavamalt kodu osta 214 inimest, kellest saavad hetkega miljonärid, kui nad maja või korteri ka kohe maha müüksid.Vaid 19 500 krooni maja ja 18 300 korteri ruutmeetri eest! Seda ajal, mil kinnisvaraeksperdid müüksid samas piirkonnas korteriruutmeetri maha 30 000-35 000 krooniga. Ajal, mil kinnisvarahindade tõusu selles piirkonnas hinnatakse kuni 15 protsendile aastas.Näiteks 143,6-ruutmeetrine maja maksab Saviliival 2,7 miljonit krooni. Üks Eesti suurem kinnisvarafirma, kel polnud huvi oma nime avalikustada, müüks selle juba täna maha 5,5 miljoniga. Kolme aasta pärast võib aga maja hind praeguste kasvutrendide jätkudes maksta veel 2,4 miljonit rohkem.Või näiteks 54,1-ruutmeetrine ühetoaline korter kolmekordses paneelmajas. Müüki läheb ta 961 141 krooniga, kinnisvarafirma saaks tast aga hoobilt lahti 1,6 ja kolme aasta pärast juba 2,4 miljoni eest. Suurematest, kahe- ja kolmetoalistest korteritest ei maksa rääkidagi.Teisisõnu on kõik need 214 õnnelikku, kes saavad endale Saviliivale uue kodu, hetkega miljonärid. Muidugi juhul, kui nad peaksid selle lähiaastatel maha müüma!Tallinna elamumajandusameti juhataja asetäitja Priit Pärtelpoeg sõnab, et kuna taotlejate varanduslikku seisu pole võimalik kontrollida, otsustati 214 õnnelikku koduomanikku välja valida loosiga. Kellest tulevased miljonärid saavad, selgub 20. novembri paiku. Loosimine on avalik.Ent tegelikult käivitus õnnemäng juba augustis, mil elamumajandusamet hakkas vastu võtma kandidaatide taotlusi. Kell löödi kinni 31. augustil. Selleks ajaks olid 214 kodule taotlused esitanud 967 inimest. Neist teise vooru pääses 916-701 noort peret ja 215 sundüürnikku.Et teisest voorust edasi, lõplikult loosirattale pääseda, ei piisa aga ainult paberimäärimisest. Selleks peab iga kandidaat esitama Merko Ehitusele uue taotluse, kus näitab konkreetselt ära, millist tüüpi maja või korterit ihaldab. Maju on seitset ja kortereid üheksat tüüpi. Ihaldada võib vaid ühte. Saviliiva elukvartal kerkib Tallinna linnavalitsuse antud maale, kuhu üks Eesti hinnatum ehitusfirma Merko Ehitus rajab hiljemalt 2009. aastaks 32 pereelamut ja 13 kortermaja kokku 182 korteriga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474