7. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusvaheline Energiaagentuur soovitab tuumaenergiat

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) soovitab kasutada varasemast rohkem tuumaenergiat, et tulla toime suureneva nõudlusega ja vähendada süsihappegaasi õhku paiskamist.

IEA hinnangul näitavad praegused suundumused, et 2030. aastaks kasvab nõudlus energia järele 53%, kuid kui valitsused viivad ellu oma lubadused rakendada rohkem puhtamaid tehnoloogiaid ja efektiivsemaid edastusviise, võib nõudlust 10% võrra vähendada, vahendas etv24.ee BBCd.

IEA tegevjuhi Claude Mandili sõnul selgub agentuuri koostatud raportist "Maailma energiaväljavaade 2006", et seniste trendide jätkumisel ootab energeetikat ees räpane, ebakindel ja kallis tulevik.

Raport soovitab tuumaenergia laiemat kasutamist, sest see muudab energeetika vähem sõltuvaks kütuse hindadest ja impordist.

Tuumaenergia ulatuslikum levik eeldab aga raporti kohaselt seda, et valitsused suudavad erasektorit veenda, et 2-3,5 miljardi dollari (24,5 kuni 42,9 miljardi krooni) suurune investeering ühe reaktori kohta tasub end ära.

Raport ennustab ka, et biokütused hakkavad tulevikus mängima oluliselt suuremat rolli maanteetranspordis, moodustades 2030. aastal 7% kogu tarbitavast kütusest. IEA hinnangul vajab selle nõudmise täitmine aga nii suurt haritavat pinda nagu moodustavad Hispaania ja Prantsusmaa kokku.

Seesuguse pinna rakendamist aga biokütuse tootmiseks kasutatavate taimede kasvatamiseks on raporti kohaselt problemaatiline, sest maailmas kasvab nõudmine toidu järele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474