7. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väiksemad omavalitsused ei jaksa oma hooneid kindlustada

Kallaste linnavalitsuse hoone põleng paneb omavalitsuse raskesse seisu, sest rahapuudusel oli hoone kindlustamata. Ja Kallaste pole erand, kirjutas SLÕhtuleht.

Kallaste keskuseks olnud linnavalitsuse hoone maksumus on ligi 13 miljonit krooni, mis on samaväärne linna eelarvega. Ehkki mitu suuremat omavalitsust on leidnud võimaluse Kallaste linna toetada, käib kogu hoone kiiremas korras taastamine omavalitsusele üle jõu.

«Kindlustusvaldkond on rikaste valdkond,» räägib Kallaste volikogu esimees Jaak Üprus. «Kui te vaatate ka eramaju, siis rikaste inimeste majad on kindlustatud, aga kui lähete agulisse, siis seal ei kindlusta keegi.» See võrdlus kehtib ka omavalitsuse tasandil. «Kui meil tuleb valida, kas kütta lasteaeda või kindlustada linnahoone, siis on valik selge,» lisab Üprus.

Ehkki enamasti on omavalitsused oma hooned siiski kindlustanud, leidub väidetavalt teisigi, just väiksemaid vallavalitsusi, kes ei suuda oma vara riskide eest kaitsta.

«Väiksemates valdades on see ikka probleem, ma usun,» räägib Viljandimaa Suure-Jaani valla vanem Maie Käba.

«Seda parem oleks, kui riik saaks abistada kindlustuse eest tasumisel.» Tema sõnul on Suure-Jaanis kõik hooned ühtse paketina kindlustatud. Suure vallaüksusena ei valmista see neile probleeme. Riikliku raamistiku loomist omavalitsuste tähtsamate hoonete kindlustamisel ei pea regionaalminister Jaan Õunapuu aga võimalikuks, sest põhiseaduse jrgi tegutsevad omavalitsused seaduste alusel iseseisvalt ning riigi sekkumine volikogu otsustesse pole põhjendatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474