30. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna linn tõrjub Endel Siffi Kopli liinidelt

Tallinna linnavalitsus ei pea ettevõtja Endel Siffi Kopli liinide arendajana tõsiseltvõetavaks ja kaalub hoonestuskonkursi tühistamist. Konkursil teiseks jäänud Oliver Kruuda on valmis Kopli liinid ise valmis ehitama.

"See ei ole Sifi survestamiseks. Me ei taha taluda, et eraettevõtja hakkab linnale peale käima," selgitas abilinnapea Taavi Aas. "Me pole Sifiga tülli läinud, aga ma ei näe temas erilist tuhinat oma kohustusi täita." Aasa väitel pole Siff tundnud huvi lepingu sõlmimise vastu ning tahab konkursi tingimusi muuta. Sifi sõnul on tal notari juures aeg kinni pandud ja pole tõsi, nagu poleks Primos üritanud läbirääkimisi alustada.

211 miljonit krooni pakkus Endel Siff Kopli liinide arendamise eest, see oli 80 miljonit krooni rohkem kui konkursil teiseks jäänud Oliver Kruuda firma pakkumine.

"Jääb mulje, et linnavõimudel oli soov mängida Kopli liinid kellegi teise kätte ja meie võit oli halvaks üllatuseks," ütles Siff. "Ma arvasin, et kambademokraatia Eestis on minevikku jäänud, aga paistab, et mitte linnajuhtimisel." Siff lisas, et tema konkursi tingimusi muuta ei soovi.

Sifi firma Primos pakkus Kopli liinide arendamise eest 211 miljonit krooni. See ületas teiseks jäänud Oliver Kruuda firma ASi Kalev Real Estate Company pakkumist 80 miljoni krooniga. "Ilmselt on Primos praegu mures, et nad tegid liiga kõrge pakkumise," sõnas Aas. "Ka nii rikka inimese jaoks kui Endel Siff on 100 miljonit suur raha."

Oliver Kruuda sõnul on tema ettevõte endiselt huvitatud Kopli liinide arendamisest ning uudis konkursi võimalikust tühistamisest rõõmustas teda. "Meie omad oleksid õnnelikud, kui selle objekti saaksid," sõnas Kruuda. "Loodan, et konkurssi päris tühiseks ei kuulutata, muidu olen aega maha visanud. Seal elavad inimesed tahaksid ju ka uut, puhast ja valget eluaset."

Tallinna linnavalitsus kavatseb tühistada ka Pae karjääri hoonestuskonkursi ning on huvitatud võistlustööde eskiiside kasutamisest, et ise detailplaneering valmis teha.

"Tahame kiiremini edasi liikuda. Kui keegi tahab konkurssi kasutada selleks, et kohut käia, tuleb leida teine tee," sõnas abilinnapea Taavi Aas.

Aprillis esitlesid Tallinna linnajuhid koos Merkoga plaani, kuidas korrastada erasektori abil 32hektariline Lasnamäe endise paekarjääri ala, andes juba sõlmitud kokkuleppele heateo varjundi.

Toonase kokkuleppe järgi pidi Merko investeerima 100 miljonit krooni ala korrastamisesse, koostama detailplaneeringu ning saama vastu hoonestusõiguse. Abilinnapea Taavi Aas ütles siis, et konkurssi ei tule, kui linn ja Merko jõuavad omavahel kokkuleppele. Merko eelistamist põhjendas Aas eksperimendiga.

Mais esitas oma pakkumise linnale Endel Sifi firma Primos ja pakkus ala arendamise eest 150 miljonit krooni. OÜ Krypton Group pakkus 180 miljonit. Linnavalitsus otsustas seepeale korraldada konkursi, mille tingimuste järgi sai konkursil osaleda vaid Merko.

Sifi hinnangul mängis linnavalitsus palli kindlasse väravasse ning ta andis asja kohtusse. Kohus keelas konkursi lõplike pakkumiste avamise ja lepingute sõlmimise.

Eelmisel nädalal toimuma pidanud kohtuistung lükati edasi jaanuari, mispeale linnavalitsus hakkas otsima kiiremaid lahendusi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474