19. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu täidab ökoelektri tootjate taskuid

Riigikogu määratud rekordiline toetus muudab tuulest ja biokütustest elektritootmise väga tulusaks äriks, kuid tarbijaile tähendab toetus elektrihinna järsku hüpet, kirjutas postimees.ee.

Möödunud nädalal riigikogus vastu võetud elektrituruseadus lubab ökoelektritootjaile ühe kilovatt-tunni eest ühe krooni ja 15 senti. Seda on 34 senti enam, kui valitsus esialgu eelnõu heaks kiites nõustus maksma – 81 senti. Lõviosa Eesti elektrist tuleb praegu Narva jõujaamade põlevkiviahjudest, kust saadava elektri hind on 41 senti.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Liina Tõnisson märkis, et kui aastaks 2009 kasvab taastuvallikaist toodetud elektri hulk viie protsendini, kasvab sama palju ka elektri hind tarbijaile. Et aastal 2010 toodetaks viis protsenti elektrist taastuvatest energiaallikatest, nõuavad Eesti kohustused Euroopa Liidu ees.

Tõnissoni sõnul on viieprotsendine hinnatõus madalam kui lähiaastate oodatav inflatsioon kokku. Ta märkis, et rekordilise suurusega toetus on vajalik selleks, et Eesti suudaks täita taastuvelektri tootmise kohustuse.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhi Einari Kiseli hinnangul toob ülihelde toetus kaasa tuule- ja koostootmisjaamade buumi, sest riigi garanteeritud kokkuostuhinda arvestades tasub põlevkivi alternatiividesse investeerida.

Taastuvenergia 15-protsendiline osakaal oleks suurem Eesti eesmärgist toota aastal 2015 kaheksa protsenti elektrist taastuvaist energiaallikaist.

Peaminister Andrus Ansip jõudis neljapäeval juba märkida, et uues elektrituruseaduses määratud hind üks kroon ja 15 senti tuuleelektri kilovatt-tunni eest on vastuvõetamatult kõrge hind.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474