19. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Räämas ja kasutult seisvat tondilossi ei tohi lammutada

Eesti Raudtee ja Kristiine linnaosa valitsus lammutaksid meelsasti kasutult seisva ja räämas Tondi jaamahoone, kuid ei saa seda teha, sest eelmise aasta lõpust kuulub maja muinsuskaitse alla.

Eesti Raudtee ehitiste ameti juhataja Endel Vatter nimetas Tondi raudteeülesõidu kõrval seisvat, mitu korda põlenud ning täissoditud hoonet tõeliseks tondilossiks. Maja ei ole kellelegi vaja ning see tuleks tema sõnul kindlasti lammutada, kirjutab Postimees.

Ka Kristiine linnaosavanema asetäitja Aleksander Raide tõdes, et tühja maja lammutusplaanid olid päevakorras. Nüüd on aga ootamatult selgunud, et eelmise aasta detsembrist on raudteejaama hoone kultuuriministri käskkirjaga arhitektuurimälestisena kaitse alla võetud ning lammutamine jääb ära.

Vatter on pakkunud linna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhatajale Boris Dubovikule, et kui linn soovib hoonet korda teha ja sellele mingi uue rakenduse leida, siis Eesti Raudtee vastu ei ole.

Samas on ta silmanähtavalt pahane, et muinsuskaitsjad on saavutanud oma tahtmise. Lisaks silma riivavale välimusele ja kasutusele jääb Tondi jaamahoone ka raudtee ohutsooni ehk asub rööbasteele liiga lähedal.

«Eesti Raudtee on raudtee-ettevõte, tegeleme vedudega, mitte muinsuskaitse ja kinnisvaraga,» tõdes Vatter. «Me ei soovi hakata mõtlema, kuidas ühte äärmiselt halvas seisus hoonet korda teha. Meil ei ole sellega midagi peale hakata ning puudub ka raha seda korda teha.»

Duboviku sõnul ei tule Tondi jaamahoone lammutamine kõne allagi. Maja on küll armetus seisus, kuid kindlasti saab seda renoveerida ning talle mingi mõistliku rakenduse leida.

«Ma imestasin, kui meile esitati hoone lammutuse projekt ja selgus, et maja ei olegi muinsuskaitse all,» kinnitas Dubovik. «Kõik teised Tallinna piiresse jäävad raudteejaamad on arhitektuurimälestistena kirjas, ainult Tondi oli millegipärast nimistust kõrvale jäänud.»

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474