18. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: keeldume igast kolmandast projektist

Uus Maa kinnisvarabüroo juhi Jaanus Lauguse sõnul keelduvad nad igast kolmandast arendusprojektist.

Laugus kinnitas, et Uus Maa on erinevaid kinnisvaraprojekte tagasi lükanud: "Meil on rohkem aega süveneda müüdavatesse projektidesse. Iga kolmas projekt lükatakse tagasi."

Lauguse sõnul on mõnede müüjate hinnaootused on liiga kõrged.

Pangad jälgivad, et laenu antud kinnisvaraprojektidel oleks enne ehituse lõppu olemas broneeringuid. "Tavaline trend on, et pangad vaatavad enne korterite müügi algust, et mingi hulk broneeringuid oleks olemas. Ehituse lõpus peaks juba olema plussis," rääkis Laugus.

Arendajad peavad olema paindlikud muutuvates turutingimustes: kui müük ei edene, siis tuleb pinnad üürile anda.

Kesklinna arendajad on samuti paindlikumaks muutunud: kui kortereid ei suudeta maha müüa, siis muudetakse näiteks 2-3 korrus äripindadeks, sest nõudlus büroopindade järele on suur. Kõige hinnatumad ja nõutumad on südalinna A+ klassi büroopinnad, mida iseloomustavad kaasaegsus, disain, prestiiž ja esinduslikkus. Büroopinnad arenevad äärelinna suunas. Näiteks Mustamäel on ca kümme uut ärimaja projekti.

Uus Maa analüütik Annika Jakobson märkis, et Tallinnas ja ka väljaspool Tallinna on kinnisvaraturg rahunenud. Kohad, kus elamukruntide napib, on Jõhvi, Paide ja Pärnu.

Uus Maa prognoosib korterite hinnatõusuks Eestis kuni 10%, Lääne-Virumaal 15% ja Ida-Virumaal 25%.

Uus Maa juhi sõnul ei ole neil tehingute arv vähenenud. Uutest trendidest tõi Laugus välja, et huvi vanemate korterite vastu on Tallinnas suurenenud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474