18. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturul haihtus 3000 tehingut

Tänavu esimeses kvartalis tõestati notariaalselt veidi üle 13 000 ostu-müügitehingu, mida oli mullu sama perioodiga võrreldes 3000 võrra vähem.

Tänavu esimeses kvartalis tõestati notariaalselt üle 13 000 kinnisvara ostu-müügitehingu, see on viimaste aastate väikseim näitaja. Tehingute koguväärtus vähenes eelmise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku, teatas Statistikaamet.

Notarite andmetel tõestati 2007. aasta I kvartalis üle 13 000 kinnisvara ja hoonestusõiguse ostu-müügitehingu koguväärtusega 16 miljardit krooni. Ostu-müügitehingute arv vähenes nii eelmise aasta I kvartali kui ka eelmise kvartaliga võrreldes ligi viiendiku ehk 3000 tehingu võrra. Kuigi väiksem tehingute arv aasta algul on kinnisvaraturule iseloomulik, viitab selle tavapärasest kiirem kahanemine tõenäoliselt kinnisvaraturu rahunemisele. Ka tehingute koguväärtus - mis eelmise aasta I kvartaliga võrreldes küll veidi kasvas, kuid jäi eelmise kvartali mahule alla ligi kolmandiku - annab märku kinnisvaraturu tasakaalustumisest. Pakkumine eluasemeturul on märgatavalt suurenenud. Kõrged hinnad ja potentsiaalsete laenuvõtjate arvu vähenemine on kahandanud nõudlust ja mõjunud stabiliseerivalt kinnisvarahindadele.

58% ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 23% hoonestamata kinnistud, 12% eluhooned ja 6% mitteeluhooned. Hoonestusõiguse ostu-müügitehinguid oli kõigist tehingutest 1%.

Üle poole (54%) ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa notarite juures. Nende sõlmitud tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest kolm neljandikku.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474