8. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Operaatorid ei lepi roamingu hinnapiirangutega

Mobiilikõnede roamingu hinnapiirang on pretsedenditu, kuivõrd Euroopa Liit ei ole kunagi varem sekkunud jaehindade kujundamisse ning tekitab küsimuse, kas ELil on üldse õigust taolist piirangut seada.

Mobiilsideoperaatorid jätkavad katseid üritust torpedeerida, viidates muuseas ka sellest tulenevale võimalikule muude mobiiliteenuste hinnatõusule. Ettevõtted on ka oma kahjusid kokku lugenud. Maailma suurima mobiilioperaatori Vodafone eelmise nädala teatel kaotab ettevõte järgmisel aastal seoses hinnapiiranguga 200 mln naela (4,6 mld krooni).

"Meil on ikka küsimus: kuidas saab harmoniseerida seadusi, mida ei olegi," tsiteerib tänane International Herald Tribune GSM Association`i regulatsioonide valdkonna juhti Tom Phillipsit. Küsimus on selles, et liikmesriikides vastavaid seadusi ei ole. Assotsatsioon esindas mobiilsideettevõtteid edutus katses vältida piirangu seadustamist.

Euroopa Komisjoni Lepingu artikkel 95 peaks tagama kaupade ja teenuste vaba liikumist liidus. Seda on kasutatud näiteks protektsionismi vastu terasetööstuses, harmoniseerimaks ohtlike kemikaalide kasutamist, isegi tubakareklaami keelamisel 2003. aastal. Mõnede mobiilside- ja õigusekspertide sõnul oli siis alati tegemist vastandlike siseriiklike seaduste ühtlustamisega, kuid üheski liikmesriigis ei ole roaminguhindu piiravat seadust.

Euroopa Komisjoni liikme, piirangute arhitekti Viviane Redingi esindaja Martin Selmayri sõnul on õiguslikult kõik korras isegi siis, kui eelnevalt vastavad rahvuslikud õigusaktid puuduvad.

Kuigi roamingu regulatsioon on pretsedenditu, ei õhuta see tõenäoliselt Brüsseli seadusandjaid piirama teisi jaehindu, arvas Bremeni ülikooli Euroopa tarbijaõiguse professor Peter Rott.

Ükski eraldi operaator ei ole teatanud kavatsusest seadust vaidlustada. Seda saaks teha Euroopa kohtus Luxembourgis näidates, et temale eraldi tehakse liiga. See oleks keeruline, kuna hinnapiirangud kehtivad kõigile operaatoritele. Liikmesriikide valitsustel oleks seda lihtsam teha, kuid taolist soovi ei ole keegi ilmutanud.

GSM Association`i esindaja Phillips võrdles operaatori pakutavat hinnapaketti ühes ja samas lennukis lendavate reisijate poolt makstava erineva hinnaga. "Tuues välja ühe tariifi ja väites seda liiga kõrgeks, viib see rivist välja üldise tasakaalu," ütles ta. Tema sõnul võivad ettevõtted kompensatsiooniks tõsta teiste teenuste hindu.

Roamingu puhul ei kehtesta Euroopa Komisjon fikseeritud hindu, vaid määrab ainult ülempiiri, millest allpool saab toimuda tavaline konkurents, argumenteeris Selmayr.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474