22. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokia võtab järgmisel aastal ette suured muudatused

Jorma Ollila järel aasta maailma suurimat mobiiltelefonide tootjat Nokiat juhtinud Olli-Pekka Kallasvuo alustab tuleval aastal suurte muudatustega.

Telefonide kõrval saab kontsernis niisama tähtsaks tegevusalaks internetiga seotud teenuste ja tarkvara arendus, millest loodetakse uut tuluallikat. Ühtlasi tähendab see Nokiale vanade rivaalide Motorola ja Ericssoni kõrval uusi konkurente, kirjutas Äripäev.

Kevadel eraldas Nokia kontsernist võrguseadmete haru, mis ühendati Saksa Siemensi vastava haruga firmasse Nokia Siemens Networks. Sel nädalal selgus, mis saab edasi kontserni ülejäänud osast, mis Ollila viimaste suurte ümberkorralduste järel neli aastat tagasi jagati kolmeks - tavalisi odavaid mobiiltelefone valmistav Mobile Phones, äriklientidele suunatud Enterprise Solutions ning Multimedia, mis valmistab muusika- ja kaameratelefone.

Järgmisel aastal koondab Nokia kogu telefonitootmise ühte üksusesse Devices. Juurde luuakse kaks uut haru, millest Services Software hakkab välja arendama nii tarbijale suunatud internetiteenuseid kui ka lahendusi äriklientidele. Siia jäävad e-posti- ja asukoha määramise teenused, samuti muusika ja mängud. Kolmas üksus Markets koondab tootmise, logistika ja turunduse.

Muudatused tingib mobiilside ja interneti järjest suurem sulandumine ning tarbija eelistuste muutumine. "Mobiilside ja internetitehnoloogia ühendamine avab meile uued kasvuvõimalused nii telefonide kui ka tarbijale suunatud internetiteenuste ja ärilahenduste alal," ütles Kallasvuo. Nokia prognoosib, et selliste telefonide müük, mis võimaldavad internetiühendust ja erinevate teenuste kasutamist, kasvab tuleval aastal läinud aasta 90 miljonilt juba 250 miljonile telefonile.

Tegemist on laiema trendiga kogu mobiiltelefonide tootmise alal, kus telefonide kõrval muutub järjest olulisemaks selles sisalduv tarkvara ja võimalused. Nii pole Nokia konkurentideks enam üksi traditsioonilised telefonitootjad, vaid ka näiteks maailma suurim autode navigatsiooniseadmete tootja TomTom NV. Samuti internetihiiud Yahoo! ja Google ning Apple, mis lisaks populaarsele muusikamängijale iPod toob lähipäevil turule oma internetitelefoni iPhone.

Nokia praegune struktuur loodi ajal, mil turg oli peamiselt kõnekeskne ja lisafunktsioonid vähestes kallites telefonides. Praegu on internetiühendus, kaamera ja multimeediarakendused levinud juba ka odavamatesse mudelitesse ja trend jätkub.

"Eesmärk ei ole kulusid kärpida. Uue organisatsiooniga saame oma uurimis- ja arendustegevust tõhusamalt ära kasutada, koordineerida turundust ning uued tooted kiiremini turule tuua," ütles Nokia pressiesindaja Arja Suominen.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474