29. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CIA tõi päevavalgele oma kurikuulsad juveelid

USA luurearhiivid näitavad Ameerika salateenistuse külma sõja aegset brutaalsust ning tekitavad küsimusi terrorisõjas kasutada võidavate taktikate suhtes.

USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Michael Hayden saatis sel teisipäeval 702-leheküljelise arhiividokumentide kogu avalikustamise eel alluvatele kirja, kirjutas Postimees.

Luurejuht rõhutas, et selle sammuga kinnitab salaamet, et tal on ameerika rahvaga, kelle huve ta kaitseb, "sotsiaalne leping", mis näeb aeg-ajalt ette luuretegevuse komplektsete protsesside kohta info andmist.

Ning osa protsessidest, mida kirjeldatakse neis CIA kõnepruugis "perekonna juveelideks" kutsutud dokumentides, mis käsitlevad perioodi alates 1950. aastate lõpust kuni 1970. aastate alguseni, näitavad superriigi salateenistust kohati erakordselt jõhkra ja paranoilise organisatsioonina, mis kasutas sageli USA seadustega keelatud võtteid.

Külma sõja haripunktis luurati ameeriklaste endi järel, avati neile vaenlaste (Nõukogude Liit ja Hiina Rahvavabariik) juurest saadetud kirju, plaaniti ja korraldati ridamisi salaoperatsioone välisriikides ning kasutati nende käigus tabatute murdmiseks julmi piinamismeetodeid.

1950. ja 1960. aastatel, president Dwight Eisenhoweri ja John Kennedy ametiajal pidas USA luure lubatuks Valge Maja teadmisel välisriikide liidritele atentaatide ja nende kukutamiseks operatsioonide korraldamist.

Arhiividest selgub, et salaoperatsioone toimus Ladina-Ameerikas, Aafrikas ning Kariibi mere riikides. Kõige kurikuulsam neist oli ehk president Kennedy ametiajal koostatud plaan mõrvata maffiafiguuride abil revolutsioonilise Kuuba liider Fidel Castro, kelle toitu püüti mürki sokutada.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474